Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Sorban esnek el az ukrán települések

Hirdetés

Tavaly nyáron bebizonyosodott, hogy a “nagy ukrán ellentámadás” nem volt igazán nagy, nem volt igazán sikeres és lassan már az is vitatható, hogy mennyire volt ukrán. Mára azonban teljesen feleslegessé váltak az egy évvel ezelőtti áldozatok, amelyeket a néhány visszafoglalt falu kedvéért hoztak, az oroszok ugyanis sorban foglalják vissza a településeket.

Az ukrán hadsereg pénteken jelentette be, hogy kivonja csapatait Krasznohorivkából. A bejelentés meglehetősen megkésett volt, hiszen addigra a település már napok óta orosz kézre került. Ezzel elesett a legnagyobb tavaly visszafoglalt település. De a frontjelentések szerint a helyzet ennél is rosszabb: egyes híradások szerint ugyanis az orosz erők nem csak bekerítették Csaszis Jart, de már a város központjában harcolnak. Vasárnap aztán az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy elfoglalták a Donyeck megyében fekvő Urozsajne települést.

Az orosz erők lassú, de folyamatos előrehaladását tehát a jelek szerint a kifáradt ukrán csapatok már nem tudják visszatartani. Amint azt a legtöbb elemző az erődváros, Avgyijivka eleste után megállapította: Kijev már nem rendelkezik Kelet-Ukrajnában olyan védvonallal, ami megállíthatna egy offenzívát.

Hirdetés

Az oroszok ráérnek

Azt azonban nem mondhatjuk, hogy Moszkva sietősre vette volna a támadást. Ennek oka főként az, hogy az idő nekik kedvez. A lassú előrehaladással minimalizálják a veszteségeiket, míg az ukrán hadsereg egyre fáradtabb, tartalékai pedig kimerülőben vannak

Az amerikai elnökválasztás eredménye pedig mindenképpen meghatározó lesz Ukrajna szempontjából, így Putyinnak elemi érdeke, hogy novemberig elhúzódjanak a harcok és minél nagyobb területet tudhassanak orosz kézen, így jobb tárgyalási pozíciókat szerezve.

Hirdetés

Forrás: MTI – Pesti Srácok

Hirdetés