Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Iráni otthonában gyilkolták meg a Hamász főnökét, Iszmail Hanijét

Hirdetés

A Hamász politikai szárnyának vezetője, Iszmail Haníje és egyik testőre meghalt, miután Teheránban támadás érte otthonukat – jelentette kedden a Mehr iráni hírügynökség az iráni Forradalmi Gárdista Hadtest (IRGC) közleményére hivatkozva.

A többnyire Katarban tartózkodó Haniyeh az iráni fővárosban tartózkodott, az ország új elnökének, Maszúd Peszkijnek a beiktatásakor – számol be a Russia Today.

Hirdetés

A Hamász Izraelre hárította a felelősséget. Hineyehet kedd reggel ölték meg, miután „a cionisták áruló módon megtámadták a rezidenciáját” – írta a Mehr a militáns csoport közleményére hivatkozva. Haniyeh, a Hamász politikai hivatalának vezetője és egyik testőre is életét vesztette a támadás következtében – közölték.

Az IRGC közölte, hogy az incidens kivizsgálása folyamatban van.

Haniyeh meggyilkolása „gyáva cselekedet, amely nem marad büntetlenül” – idézte a Hamász által működtetett Al-Aqsa TV a Hamász magas rangú tisztviselőjét, Moussa Abu Marzoukot.

Hirdetés

„Haniyeh testvér izraeli megszállók általi meggyilkolása súlyos eszkaláció, amelynek célja, hogy megtörje a Hamászt” – mondta Sami Abu Zuhri magas rangú Hamász-tisztviselő a Reutersnek. A továbbiakban azt is kijelentette, hogy a Hamász folytatni fogja az általa követett utat, hozzátéve, hogy „bíznak a győzelemben”.

Izrael ígéretet tett Haniyeh és a Hamász más vezetőinek likvidálására a csoport október 7-i, Izrael elleni támadása miatt, amelyben 1200 ember vesztette életét és mintegy 250 embert ejtettek túszul. Az év elején egy izraeli légicsapás Gáza középső részén megölte Haniyeh három fiát és négy unokáját, a hadsereg azt állította, hogy „terrorista tevékenységben” vettek részt. Haniyeh akkor azt közölte, hogy október óta mintegy 60 családtagját gyilkolták meg.

Katarból irányítva Haniyeh volt a militáns csoport diplomáciai arca, és közvetítőként közreműködött a tűzszüneti tárgyalásokon valamint az izraeli túszok hazatérése körüli tárgyalásokon az Izrael és a Hamász között zajló háború során.

Hirdetés

Forrás: NIF

Hirdetés