Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

Hírek

Oroszország csak a maradék Ukrajnáról hajlandó tárgyalni

Hirdetés

Donbászban és Novorosszijában nem lehetnek területi engedmények – jelentette ki a Föderációs Tanács elnöke, Valentyina Matvijenko a Komszomolszkaja Pravda szerint.

A tavaszi parlamenti ülésszak eredményeiről tartott sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy az újonnan egyesült régiók immár Oroszország alkotó részei, amit az alkotmány is rögzít.

„Alkotmányunk tiltja az Orosz Föderáció területének bármilyen megcsonkítását. Ezt mindenkinek tudnia kell, és nem lehet és nem is lesz semmilyen területi engedmény ezen a négy újraegyesített területen” – mondta Matvijenko.

Hirdetés

A Minisztertanács elnöke a Donbassz és Novorosszija új szövetségi körzetének létrehozására vonatkozó kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a fő feladat most a különleges katonai művelet céljainak elérése. A következő lépésekről annak befejezése után lehet majd gondolkodni.

Mint arról Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban beszámolt, 2030-ra Donbassznak és Novorosszijának el kell érnie az összoroszországi fejlettségi szintet az emberek életminőségét meghatározó kulcsfontosságú területeken. Erre a célra 2023-ban 1,8 billió rubelt különítettek el az ország költségvetéséből.

Hát, igen… A Bekezdéseken már többször megírtuk, hogy a nyugati vágyvezérelt vagy éppen a ruszofóbiától elborult agyú vezetőknek meg kellene érteniük az oroszokat. Nem kell velük egyetérteni, csak megérteni őket.

Hirdetés

Az oroszok 2022. február 24-e előtt többször jelezték a problémáikat; azt, hogy a minszki megállapodások sorozatos és tudatos megsértésének súlyos következményei lesznek. A sorozatos és tudatos hitszegés pedig nem vélemény, hanem olyan tény, amit Porosenko és Angela Merkel is elismert.

Moszkva jószándékát mutatja, hogy a hadműveletek megindulásával egyidőben tárgyalóasztalhoz ültek az ukránokkal, és nem vették fel rögtön a szakadár területeket a Föderációba. Csak akkor tették ezt meg, amikor Ukrajna a Nyugat ösztönzésére felállt az asztaltól, és jogszabályba foglalták, hogy nem tárgyalnak Putyinnal.

Na, és itt lenne nagy szerepe a megértésnek. Azt kellene érteni, hogy az orosz alkotmány szerint új területek csatlakozhatnak Oroszországhoz, de ahogy Matvijenko is mondta, a Föderációt területileg megkurtítani nem lehet. Alkotmányellenes lenne.

Hirdetés

S mivel Herszon, Zaporozsje, Donyeck és Luganszk egy az egyben vált Oroszország részévé, tehát nem csak az oroszok által ellenőrzött területeik, ezért az orosz alkotmány felől nézve gyakorlatilag ez a háború 2022 ősze óta egy honvédő háború. Orosz szemszögből a frontvonal legnagyobb részén az ukránok vannak a Föderáció alkotmányban rögzített határain belül.

Oroszország határait megvédeni pedig kötelező, és e cél elérése érdekében bármilyen eszköz bevethető. Itt tehát már nincs mozgástér. Ami volt, megszűnt, mint amikor Cortez felégette a hajóit, miután partra szállt Közép-Amerikában. Azzal a fontos különbséggel, hogy ezt Moszkva nem lépte volna meg, ha az ukránok és a Nyugat hajlandó tárgyalni és egyezséget kötni.

Szóval, mindenki biztos lehet benne, hogy Oroszország soha nem fog kivonulni Kelet-Ukrajnából. Előbb dobja le az atombombát Kijevre, Berlinre vagy ahová kell.

Hirdetés

Az oroszellenes szövetség szűklátókörűsége miatt tehát csak a maradék Ukrajna sorsáról lehet tárgyalni. És hogy mekkora lesz ez a maradék Ukrajna, az attól is függ, mikor értik meg Brüsszelben és Washingtonban, hogy ezt a háborút elvesztették.

Ha túl soká várnak, akkor ugyanis előfordulhat, hogy Moszkvában meghallják azokat a harkovi és odesszai hangokat is, amelyek ezen területek felvételét követelik, és akkor tovább nő az a terület, amit az orosz alkotmány értelmében – még egyszer – minden eszközzel meg kell védeni, és tovább csökken a maradék Ukrajna, amellyel a katonai semlegesség vállalása, a szankciók és a koncepciós eljárások visszavonása, leállítása esetén Oroszország bármikor kész békét kötni.

Forrás: Bekezdések.hu

Hirdetés

Hirdetés