Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Zelenszkij már nemcsak békecsúcsra akarja hívni az oroszokat, hanem területekről való lemondást is emleget

Hirdetés

Novemberben újabb békekonferenciát szervez Ukrajna; Kijev ezúttal meg akarja hívni Oroszországot is az eseményre – jelentette ki Volodimir Zelenszkij a francia sajtónak a Kyiv Independent szerint.


A komédiás, aki korábban máig érvényben lévő törvényben tiltotta meg saját maguknak a tárgyalást az oroszokkal, a francia sajtónak pózol az interjú után (fotó: Genya Savilov / AFP / Getty Images)

Úgy gondolom, ahogy a legtöbb ország, hogy a második békecsúcsra meg kell hívni Oroszország képviselőit, másképpen nem fogunk tudni eredményeket elérni. Ha az egész világ a tárgyalóasztalnál akarja őket látni, nem lehetünk ellene – mondta Zelenszkij.

Hirdetés

Hozzátette: a békekötéshez alapvetően szükséges lesz Ukrajna területi integritásának helyreállítása, de hozzátette: „ez nem csak fegyverrel lehetséges.” Arra viszont kitért:

ha az ukrán nép is akarja, szóba kerülhet területekről való lemondás, de erről elnökként ő nem dönthet.

Az eredeti szövegben:

Hirdetés

When asked if he is considering the possibility of ceding Ukrainian territories, Zelensky said that this is „not the best option” and no president can resolve any issue of Ukraine’s territorial integrity without Ukrainians.

„It goes against the Constitution of Ukraine… Those in power have no official right to give up their territories. For that to happen, the Ukrainian people have to want it” he said.

Most a frontvonalon vagyunk, amíg Oroszország háborúzni akar. De aztán megoldhatjuk a helyzetet diplomáciával is, ha Oroszország ezt szeretné – mondta az elnök.

Hirdetés

Ez 2022 ősze óta a legegyértelműbb jelzés, hogy Ukrajna tárgyalni akar Oroszországgal a háború lezárásáról, eddig mereven elzárkóztak ettől.

Moszkva álláspontja eddig az volt, hogy elvileg szívesen leülnének Kijevvel tárgyalni a békekötésről, de az Ukrajna által szervezett békecsúcson nem hajlandók részt venni.

(Kyiv Independent – Portfólió nyomán)

Hirdetés

Hirdetés