Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

GazdaságHírekItthon

Brüsszel „leszoktatná” az orosz olajról Magyarországot

Hirdetés

Az uniót irritálja Orbán Viktor energiapolitikája a svájci lap szerint.

A Neue Zürcher Zeitung közölte, hogy az Európai Unió azt javasolja, hogy Magyarország „szokjon le” az orosz kőolajról. Kiemelték, hogy Budapest és Brüsszel viszonya lefelé ívelő spirálban van, illetve a tagállamok is „kezdik elveszíteni a türelmüket” Orbán Viktor Oroszország-politikájával szemben.

Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot és Szlovákiát, hogy függetlenítse magát az orosz kőolajtól.

Hirdetés

A svájci lap emlékeztetett arra, hogy Kijev „elzárta a csapot” a Druzsba-vezetéken, amely Ukrajnán keresztül Oroszországból szállít olajat a két kelet-közép-európai államba, amivel Kijev megsértette a 2017-es társulási megállapodást, amely az energiakereskedelmet is szabályozza, beleértve a szállítást és a tranzitot.

A két panaszos szerint Brüsszelnek a lehető leggyorsabban be kell avatkoznia Kijevnél. Valdis Dombrovskis kereskedelmi biztos azonban nem hajlandó erre. Tagadja a két kormány által állított ellátási hiányt, és ehelyett „a kereslet proaktív diverzifikálását javasolja az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való leválással”. Dombrovskis szerint az állítólagos ellátási hiányt könnyen ki lehet elégíteni. Magyarország „dühösen” reagált,

Szijjártó Péter külügyminiszter zsarolásnak nevezte az ukrán olajszállítások csökkentését, amelyet valószínűleg az EU támogat.

Hirdetés

Brüsszel arra próbálta kényszeríteni a békepárti országokat, mint Magyarország és Szlovákia, hogy járuljanak hozzá Ukrajna további felfegyverzéséhez, miközben Budapest és Pozsony az Ukrajna elleni orosz háborúban az azonnali tűzszünetet támogatja.

Amióta Budapest az év közepén átvette az állam- és kormányfői tanács soros elnökségét, Magyarország és az EU kapcsolatai lefelé ívelő spirálba kerültek. Orbán Viktor miniszterelnök már a soros elnökség átvétele után „botrányt kavart”. Magyarország azonban nem csak az EU Bizottságával áll háborúban, hanem több tagállammal is, különösen a lengyelekkel és a baltiakkal, akiket egyre jobban irritálnak Orbán geopolitikai „visszásságai”.

Forrás: Mandiner

Hirdetés

Hirdetés