Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Videó: újabb két Leopard harckocsit semmisítettek meg az orosz erők

Hirdetés

Az orosz erők újabb két nyugati szállításokból származó Leopard harckocsit semmisítettek meg Ukrajnában – közölte hétfőn a védelmi minisztérium, amely felvételeket is közölt a támadásokról.

A minisztérium jelentésében közölte, hogy a két Leopárdot a felderítés a Harkovi területen észlelte. A jelentések szerint a harckocsik álcázva voltak, és orosz állásokat lőttek.

Miután megerősítették a célpontot, egy orosz Mszta-Sz önjáró tarack legénysége egy Krasznopol nagy pontosságú lövedékkel célzott tüzet irányított az ellenséges harckocsira. Egy Lancet drón kezelője is ugyanígy járt el.

Hirdetés

A két Leopárd megsemmisítését a minisztérium által megosztott légi felvételek megerősítették. Nem pontosították, hogy a német gyártmányú Leopardok mely változatai semmisültek meg a támadás során.

Kijev több tucat Leopard harckocsit kapott több nyugati országtól. Az ukrán hadseregnek mind a Leopard 2A4-es, mind a régebbi Leopard 1A5-ös harckocsikat szállították, bár az utóbbiakat csak néhány alkalommal látták a frontvonalon.

Hirdetés

A Leopard 2 harckocsik a konfliktus során számos bevetésen voltak, különösen tavaly, amikor Kijev végül sikertelen ellentámadásának élére álltak, amely súlyos veszteségeket eredményezett az ukrán fél számára.

Januárban a Foreign Affairs magazin úgy becsülte, hogy az ukrán szolgálatban lévő “kevesebb mint 100 Leopard 2-ből” legalább 26-ot már megsemmisítettek, míg sok más “javítási és karbantartási problémák” miatt használhatatlan.

Oroszország azóta is rendszeresen beszámol a Leopard harckocsik megsemmisüléséről. Nem világos, hogy hány ilyen jármű maradt Ukrajna állományában.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés