Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Moszkva keményen beszólt az ukrán kormánynak

Hirdetés

Az ukrán kormány terrorszervezetté vált, amely a nyugati nemzetek és „Deep State szerkezetének” a megbízásából tevékenykedik – állította Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

A tisztségviselő szerdán egy interjúban elítélte Kijevet, miután egy nappal korábban ukrán csapatok behatoltak az oroszországi Kurszki területre, aminek következtében több civil életét vesztette.

„Ez egy nyilvánvalóan békés emberek ellen irányuló terrorcselekmény volt. Efelől nincs kétség” – jelentette ki a szóvivő a Sputnik rádiónak.

Hirdetés

Zaharova megemlítette Mali e hónap elején hozott döntését, miszerint megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Kijevvel, miután ukrán tisztviselők magukra vállalták az orosz katonai vállalkozók ellen, tuareg fegyveresek által elkövetett támadást. Az ukrán katonai hírszerzés szóvivője az ügynöksége által végrehajtott „sikeres katonai műveletnek” nevezte az esetet, amit viszont Bamako az afrikai Száhel-övezetben a terrorizmus támogatásának minősített.

Az ukrán külügyminisztérium azóta tagadta Kijev érintettségét az incidensben, míg a szomszédos Niger csatlakozott Malihoz, és szintén elítélte Ukrajnát, valamint megszakította vele a kapcsolatokat.

„A dolgok egyre rosszabbak lesznek az ukrán terrorizmus terjedését illetően. És ez nem vicc” – figyelmeztetett Zaharova.

Hirdetés

A kijevi hatalmon lévők „terrorista bandává” változtatták országukat, amely a nyugati nemzetek és „mély állami struktúráik” számára végzi a piszkos munkát – állította a diplomata.

Azt is megkérdezte, mi kell ahhoz, hogy meggyőzzék az amerikaiakat arról, hogy Ukrajnát pénzügyileg támogatva kormányuk lényegében a terrorizmust támogatja.

Az ukrán csapatok támadásokat indítottak a Kurszki terület határ menti települései ellen, miközben megpróbáltak benyomulni orosz területre. Kedd este Alekszej Szmirnov ügyvezető kormányzó arról számolt be, hogy az ellenségeskedések civil halálos áldozatainak száma tovább nőtt, miután egy ukrán kamikaze drón eltalált egy mentőautót Szudzsa város közelében, amely a támadások egyik elsődleges célpontja. A csapás megölte a sofőrt és egy idős mentőápolót, egy orvos pedig megsérült – mondta.

Hirdetés

Korábbi jelentések három civil halálos áldozatról számoltak be. Közben helyi egészségügyi tisztviselők szerdán arról számoltak be, hogy legalább 28 ember sérült meg az ukrán támadások következtében.

Zaharova egy Szmirnovnak tulajdonított, de alaposan meghamisított videóra hivatkozott, amelyben a kormányzó minden férfit arra szólított fel a Kurszki területen, hogy menjenek a sorozási központokba és vegyenek magukhoz fegyvert.

A klip nyilvánvalóan a kormányzó kedden tett valódi videós nyilatkozatán alapult, amelyben nyugalomra és a biztonságuk előtérbe helyezésére szólította fel a polgárokat.

Hirdetés

NIF

Hirdetés