Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Ukrajna az USA segítségét kéri az orosz határrégió egy részének megtartásához

Hirdetés

Kijev azt akarja elérni, hogy az Egyesült Államok engedélyezze számára a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták használatát az oroszországi Kurszki területre történő határon átnyúló betörés támogatására – jelentette csütörtökön a The Washington Post egy magas rangú tisztviselőre hivatkozva. Az engedély a jelentések szerint lehetővé tenné Ukrajna számára, hogy határozottabb álláspontot képviseljen az Oroszországgal folytatott tárgyalásokon.

Az ukrán erők kedden indították a határon átnyúló támadást – a konfliktus kezdete óta a legnagyobbat – a Kurszki terület Szudzsa körzetében. Az orosz hadsereg becslései szerint a támadásban akár 1000 ukrán katona és több tucat nyugatról szállított nehéz harckocsi és páncélozott harckocsi vett részt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök „nagyszabású provokációnak” minősítette a behatolást, hozzátéve, hogy az ukrán hadsereg „válogatás nélküli csapásokat” mért civilekre, lakóépületekre és mentőautókra. Az Egyesült Államok – Kijev legfontosabb támogatója – kitartott amellett, hogy Ukrajna támadása nem eszkaláció, és hogy az ország „saját védelme érdekében cselekszik”.

Hirdetés

Miközben az ukrán erők a jelentések szerint némi előnyre tettek szert a körzetben, ahol egy kulcsfontosságú gázmérő állomás található, amelyet Oroszország az EU-ba irányuló energiaszállításhoz használ, Moszkva szerint Kijev előrenyomulása megállt, és az ukrán veszteségeket több mint 400 katonára és több tucat páncélozott járműre becsülte.

Miközben a térségben folytatódnak a harcok, Vlagyimir Zelenszkij egyik segítője a Washington Postnak névtelensége megőrzése mellett elmondta, hogy ukrán tisztviselők amerikai engedélyt kértek arra, hogy az ATACMS-ek – amelyek hatótávolsága eléri a 300 kilométert – segítségével csapásokat mérjenek orosz repülőterekre. A lap megjegyezte, hogy ez a döntés „lehetővé tenné Kijev számára, hogy egy ideig megtartsa Kurszk (régió) egy részét”.

„Ez megadja nekik azt az előnyt, amelyre szükségük van az Oroszországgal való tárgyalásokhoz – erről szól az egész”

Hirdetés

– tette hozzá a tanácsadó, megismételve Mihail Podoljaknak, Zelenszkij tanácsadójának egy korábbi nyilatkozatát.

Május végén az Egyesült Államok engedélyezte Ukrajnának, hogy amerikai gyártmányú fegyvereket használjon mélyen Oroszország belsejében lévő célpontok ellen, válaszul arra, hogy Moszkva előrenyomult az Ukrajnában található Harkov körzetben, ezzel próbálva megvédeni a civileket Kijev ismétlődő tüzérségi csapásaitól. Médiajelentések szerint az ukrán csapások hatótávolsága mintegy 100 kilométerre korlátozódott, ami azt jelenti, hogy egyes kiemelt fontosságú célpontok, például repülőterek Kijev hatókörén kívül maradtak. Ukrajna többször kérte az Egyesült Államokat, hogy oldja fel ezeket a korlátozásokat.

Közben a The Washington Post megjegyezte, hogy a kurszki támadásra akkor került sor, amikor ukrán tisztviselők ” egyfajta sürgető szándékuknak adtak hangot”, hogy javítsák katonai pozíciójukat a novemberi amerikai elnökválasztás előtt, amiatt aggódva, hogy a republikánus jelölt, Donald Trump megnyerheti a szavazást. Trump ugyanis többször kijelentette, hogy megválasztása esetén 24 órán belül véget vet az ukrajnai konfliktusnak, miközben éles kritikával illette a Kijevnek nyújtott katonai támogatást.

Hirdetés

NIF

Hirdetés