Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Donald Tusk Magyarország schengeni kizárását az EU-ból való kilépés kezdetének nevezi

Hirdetés

Magyarországnak a schengeni övezetből való kizárása elindítja az Európai Unióból való kizárásának folyamatát – jelentette ki Donald Tusk lengyel miniszterelnök.

Korábban egy 67 képviselőből álló csoport levelet küldött Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöknek, amelyben azt követelik, hogy hozzon intézkedéseket Magyarországgal szemben a vízumkötelezettségek állítólagos enyhítése miatt több ország, köztük Oroszország és Fehéroroszország esetében.

„A schengeni egyezményből való kizárás az Európai Unióból való kizárás kezdete. Én óvatos lennék az országok kizárásával az Európai Unióból” – mondta Tusk.Ugyanakkor megjegyezte, hogy az EU-ban vannak más országok is, amelyek vízumot adnak ki Oroszország és Fehéroroszország állampolgárainak.

Hirdetés

„Úgy tűnik, hogy megsértették az európai jog szabályait. De nem Magyarország az egyetlen ország, amely vízumot ad ki fehéroroszoknak és oroszoknak” – mondta a lengyel miniszterelnök.Korábban a Financial Times arról írt, hogy az Európai Parlament legnagyobb frakciójának, az Európai Néppártnak az elnöke, Manfred Weber felszólította az európai vezetőket, hogy lépjenek fel Magyarországgal szemben az orosz állampolgárok vízumkiadásának állítólagos egyszerűsítése miatt. Weber felszólította, hogy az európai vezetők következő, októberi csúcstalálkozóján vitassák meg Magyarország lépéseit az oroszok számára történő vízumkiadás ügyében.

A magyar kormány hivatalos közlönye július 9-én tette közzé azon országok listáját, amelyek állampolgárai jogosultak „nemzeti kártya” – kétéves munkavállalási vízum – igénylésére. A listán Oroszország és Fehéroroszország mellett Ukrajna, Szerbia, Moldova, Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Észak-Macedónia szerepel. A nemzeti kártya bevezetése a magyarországi migrációs jogszabályok 2024. január 1-jén hatályba lépett változásainak egyik következménye – írja a RIA Novosztyi.

Forrás: Bede Zsolt – Vadhajtasok.hu
Bedezsolt-hu – X/TwitterTelegram

Hirdetés

Hirdetés