Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

NOB: nincs módszer a férfi és a női sportolók megkülönböztetésére

Hirdetés

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke pénteken kijelentette, hogy nem ismer olyan “tudományosan megalapozott” módszert, amellyel meg lehetne különböztetni a férfit a nőtől, és ezzel megvédte a testület döntését, amely szerint két olyan bokszolónak engedélyezte a női ökölvívó bajnokságon való részvételt, akiknek nemi hovatartozása vitatott.

Bach szavai arra a kérdésre érkeztek, hogy a NOB fontolóra venné-e a nemek azonosítására vonatkozó iránymutatásainak felülvizsgálatát annak fényében, hogy az algériai Imane Khelif és a tajvani Lin Yu-ting ökölvívópáros nőként vehet részt a játékokon, annak ellenére, hogy a korábbi állítások szerint biológiailag valójában férfiak.

Bach szerint, bár a NOB “szívesen megvizsgálná” a helyzetet, jelenleg nincs módja arra, hogy megvizsgálja bármelyik sportoló nemi hovatartozására vonatkozó állításokat.

Hirdetés

“Már a kezdetektől fogva azt mondtuk, hogy ha valaki egy tudományosan megalapozott rendszert mutat be nekünk arra vonatkozóan, hogyan lehet a férfiakat és a nőket azonosítani, akkor mi vagyunk az elsők, akik ezt megtesszük. Nem szeretjük ezt a bizonytalanságot” – jelentette ki Bach, hozzátéve, hogy a kromoszómavizsgálat “már nem elegendő a férfiak és nők tudományos megkülönböztetésére”.

Megjegyezte azt is, hogy “nem lehetséges”, hogy a NOB a döntéseit arra alapozva hozza meg, hogy “valaki azt mondja, hogy ez nem nő, csak úgy ránézésre”, vagy hogy “egy nem hiteles, erősen politikai érdekeltségű szervezet rágalomhadjáratának áldozatává válik”.

Ez utóbbi megjegyzés úgy tűnik, hogy a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) ellen irányul, amely tavaly kizárta Khelifet és Yu-tinget is a világbajnokságról, miután “nem feleltek meg a női versenyen való részvételre vonatkozó jogosultsági kritériumoknak”. A két szervezet az elmúlt években vitában állt egymással.

Hirdetés

Július végén kiadott közleményében az IBA megismételte, hogy “a sportolókat… egy különálló és elismert vizsgálatnak vetették alá [amely] azt mutatta, hogy mindkettőjüknél… versenyelőnyt találtak más női versenyzőkkel szemben”.

A párizsi olimpia nemi botránya világszerte heves vitákat váltott ki, miután Khelif az olimpia elődöntőjében egy mindössze 45 másodpercig tartó küzdelemben legyőzte az olasz Angela Carinit. Az eset kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy vajon mennyire tisztességes, ha biológiai férfiak versenyezhetnek és verhetnek meg nőket.

A múlt héten Mark Adams, a NOB szóvivője azt állította, hogy az összes, az olimpiára jóváhagyott versenyző “megfelel a jogosultsági szabályoknak”, és kétségbe vonta az IBA tesztjeit. A NOB korábban kifejtette, hogy Khelif és Lin Tu-ting azért kaptak engedélyt a játékokra, mert “útlevelük szerint nők”.

Hirdetés

Néhány órával Bach sajtótájékoztatója után Khelif olimpiai aranyérmet nyert, miután legyőzte a kínai Yang Liut a párizsi váltósúlyú döntőben. Az eredmény újabb heves online vitákat váltott ki, egyes közösségi média felhasználók Khelif támogatását fejezték ki, míg mások a NOB-ot szidalmazták, és felszólították, hogy fossza meg a sportolót az éremtől. Sokan Bachot is gúnyolták a közelmúltban tett megjegyzései miatt, megjegyezve, hogy többféle genetikai teszt létezik.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés