Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Külföldi harcosok is részt vettek a kurszki támadásban

Hirdetés

Egy ukrán katona, akit a Kurszki területen fogtak el a Kijev által jelenleg is zajló határon átnyúló offenzíva során, azt állította, hogy külföldi zsoldosok harcolnak Ukrajnáért orosz földön.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hétfőn tette közzé az elfogottal készült interjú felvételeit. Az ügynökség azt állította, hogy a felvételeken látható férfit a helyi lakosok segítségével fogták el kurszki területen. Az ukrán az offenzívában részt vevő, hazája 80. légi támadó dandárjának 26 éves tagjaként azonosította magát.

Ruszlan Poltoratszkij – ahogyan bemutatkozott – elmondta, hogy először akkor hallott külföldi rádióbeszélgetést, amikor átlépte az orosz határt, bár kezdetben azt hitte, hogy valamilyen interferenciáról van szó.

Hirdetés

„Angolul, lengyelül, talán franciául beszéltek. Nem értettem őket, szóltam a rádióban, hogy ismételjék meg, de csak halandzsát hallottam válaszként” – mondta.

Később arra a következtetésre jutott, hogy a kommunikáció helyi volt, mivel ukrán katonai tisztviselők válaszoltak.

„Valami házakról és lövésekről volt szó a háttérben” – állította.

Hirdetés

Poltoratszkij azt is megemlítette, hogy a Kurszki terület offenzívájában egy „korábban börtönben ülő emberekből álló” brigád vesz részt. Nyilvánvalóan egy olyan elítéltekből álló egységre utalt, akik önként jelentkeztek a börtönből való korai szabadulásért cserébe.

Ukrajna az Oroszországgal való konfliktus kezdete óta külföldi harcosokkal erősíti hadseregét, önkéntesekből létrehozva a „Nemzetközi Légiót”. Moszkva zsoldosoknak nevezte őket, és azzal vádolta a nyugati országokat, hogy megkönnyítették a harci tapasztalattal rendelkező állampolgáraik toborzását.

A külföldi harcosok ukrán hadseregbe való beintegrálásának gyakorlata már a jelenlegi összecsapások előtt is létezett, amint azt a Grúz Légió néven ismert csoport is bizonyítja. Ennek soraiban grúz állampolgárok vannak, amit 2014-ben hoztak létre. Az egység a The War Zone katonai hírportál által a múlt héten idézett forrás szerint szintén a Kurszki területen van.

Hirdetés

A légió olyan videókról ismert, ahol a tagjai orosz foglyok kínzását és kivégzését mutatták be a felvételeken 2022 márciusában. Oroszország a Grúz Légiót terrorszervezetnek és az ukrán katonai hírszerzés eszközének tekinti.

NIF

Hirdetés

Hirdetés