Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

GazdaságHírekVilág

Bedőlni látszik a német gazdaság

Hirdetés

A német gazdaság kilátásai tovább romlanak: a ZEW gazdaságkutató intézet legfrissebb jelentése szerint augusztusban a befektetői morál drámai mértékben zuhant. Ennek pedig kíméletlen hatása lehet a magyar gazdaságra.

A német gazdasági hangulatot kifejező ZEW-index 19,2 pontra esett vissza a júliusi 41,8 pontról. A Reuters által megkérdezett elemzők ennél jóval enyhébb csökkenést vártak, 32 pont körüli értéket prognosztizáltak – írta a Reuters, amit Portfolió szúrt ki.

„Németország gazdasági kilátásai összeomlanak” – összegezte az adatot Achim Wambach, a ZEW elnöke. Később kiemelte, a negatív hangulathoz hozzájárul

Hirdetés

– a bizonytalan monetáris politika (a jegybankok kamatpolitikája),

– az amerikai gazdaság kiábrándító adatai,

– valamint a közel-keleti konfliktus eszkalálódása.

Hirdetés

A felmérés szerint nemcsak a jövőbeli kilátások romlottak drasztikusan, Németország jelenlegi gazdasági helyzetének megítélése is tovább süllyedt: az előző havi mínusz 68,9 pontról mínusz 77,3 pontra esett vissza az index.

A mostani pesszimista német üzleti hangulat a magyar gazdaságnak is rossz előjel. A német gazdaság komolyan megtorpant, ez a magyarra is jelentős következményeket gyakorolt. Júniusban az ipari termelés volumene 8,2, munkanaphatástól megtisztítva 3,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az ipari kibocsátás májusához mérten 0,5 százalékkal emelkedett.

Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár az ipari adatokkal kapcsolatban kiemelte: a gazdaság fundamentumai stabilak és erősek. Ezt tükrözi a reálbérek 9 és a kiskereskedelmi forgalom 6 hónapja tartó dinamikus növekedése, valamint az, hogy a turizmus az év első felében közel 8 százalékkal bővült a tavalyi rekordévhez képest.

Hirdetés

Az ipar teljesítményének helyreállását továbbra is késlelteti az európai külpiacok, különösen legfontosabb külpiacunk, a német gazdaság háború miatti gyengélkedése, melyet a vállalatok a gyakorlatban csökkenő keresletként érzékelnek.

Forrás: Index

Hirdetés

Hirdetés