Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekSportVilág

Már maga Imane Helif sem tudja, fiú-e vagy lány?

Hirdetés

Az afrikai olimpiai bajnok edzője, Georges Cazorla megerősítette, hogy a tesztek hormonális problémákat, magas tesztoszteronszintet és férfi kromoszómákat mutattak ki algériai tanítványánál.

Az olimpia után sem ért véget az a kutyakomédia, ami a nyári játékok alatt folyt Imane Helif körül. Azt továbbra sem tudjuk, hogy férfi-e vagy hölgy a női ökölvívás 66 kg-os súlycsoportjában olimpiai aranyérmet szerző algériai bokszoló. A magyar Hámori Lucát a negyeddöntőben legyőző Helif persze nőnek tartja magát, bár ezt bizonyítani nem akarta Párizsban, még egy szimpla vérvétellel sem.

A hullámok odáig csaptak, az afrikai „úrhölgy” a világverseny végén feljelentést tett a párizsi ügyészségen „online morális zaklatás” miatt, mindenekelőtt az X (korábbi nevén Twitter) ellen. Stábja állítása szerint „nőgyűlölő, rasszista és szexista kampány” indult a sportolójuk ellen.

Hirdetés

Az iratban kifogásolják többek között, hogy csak az X-en több mint százmillióan tekintették meg a Helifet célzó bejegyzéseket. Közben az Algériai Olimpiai Szövetség is lendületbe jött, s etikai eljárást indított még Hámori Luca ellen is az egyik kijelentése miatt, miszerint „én sem tartom fairnek azt, hogy ez a versenyző a nők között indulhat, de nem foglalkozhatok ezzel most, változtatni nem tudok, ezt hozta az élet, ezt kell megoldani”.

Ne felejtsük,

a Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) hivatalos vizsgálatokra hivatkozva állítja, hogy Imane Helif biológiailag férfi, a tajvani Lin Ju-tinggel egyetemben ezért zárták ki őt a 2023-as világbajnokságról! 

Hirdetés

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a bokszszövetség közötti feszültségek miatt Párizsban nem az utóbbi szabályai voltak érvényben, a két ökölvívó emiatt az olimpián így elindulhatott, sőt, mindketten a súlycsoportjaik legjobbjai lettek. Ugyanakkor az IBA a történtek miatti felháborodás és a követelések ellenére sem osztotta meg a tesztek eredményeit, mivel az érintettek jóváhagyása nélkül nem hozhatja nyilvánosságra az érzékeny adatokat tartalmazó dokumentumokat, ezzel személyiségi jogaikat sértene.

Most megszólalt Helif edzője, és Georges Cazorla a Le Point magazinnak megerősítette, hogy a tesztek hormonális problémákat, magas tesztoszteronszintet és férfi kromoszómákat mutattak ki.

„Ez a szegény, fiatal lány meg volt döbbenve, és hirtelen rájött, hogy talán nem is lány” – idézte Cazorlát a francia magazinra hivatkozva a Magyar Nemzet.

Hirdetés

Forrás: Magyar Nemzet – VH

Hirdetés