Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Brüsszel nyíltan megzsarolta Muskot a Trump-interjú előtt

Hirdetés

Elon Musk, az X (korábbi nevén Twitter) tulajdonosa európai idő szerint keddre virradó éjszaka interjút készített Donald Trump amerikai elnökjelölttel, amelyet élőben közvetítettek az X-en.

Az interjú előtt Thierry Breton, az EU belső piacért felelős biztosa, nyíltlevélben fenyegette meg Muskot. Ebben kiemelte, hogy a nagy közönséggel rendelkező platformoknak különösen nagy a felelőssége az online tartalmak ellenőrzésében.

Emlékeztetett arra, hogy az X-nek jogi kötelessége biztosítani az uniós jogszabályok betartását, különösen a digitális szolgáltatásokról szóló uniós törvény (DSA) előírásainak megfelelően.

Hirdetés

A DSA értelmében az internetes cégeknek hatékonyan kell felügyelniük az online tartalmakat, hogy megvédjék a felhasználókat a káros információktól.

Breton hangsúlyozta, hogy az X-nek biztosítania kell a véleménynyilvánítás és a tájékoztatás szabadságát, ugyanakkor határozottan fel kell lépnie a káros tartalmak terjedése ellen, azaz cenzúrát kell alkalmaznia

És ezután jött a már említett fenyegetés: Breton arra is felhívta a figyelmet, hogy az X-szel szembeni uniós vizsgálat szempontjából releváns lesz minden olyan negatív hatás, amely a platform nem megfelelő szabályozása miatt következik be.

Hirdetés

„Az uniós szolgálatok rendkívül éberek lesznek minden olyan bizonyítékra, amely a DSA megsértésére utal, és nem fogunk habozni, hogy teljes mértékben kihasználjuk eszköztárunkat, amennyiben ez indokolt az uniós polgárok súlyos károktól való megvédelmezésének érdekében” – zárta levelét Breton.

Bár egy szóval sem említette az interjút, de az üzenet az időzítés miatt így is világos volt: Musk kétszer is gondolja meg, mit kérdez, és hogy mit enged meg Trumpnak, mert ha a beszélgetés nem tetszik Brüsszelnek, akkor az egyébként más miatt indult vizsgálat során bizonyítékként fogják felhasználni ellene, és az X globális bevételének több százalékát kitevő büntetést fognak kiszabni a cégre.

Ott tartunk tehát, hogy a sajtószabadságért, a jogállamiságért és a demokráciáért folyamatosan aggodalmaskodó uniós vezetés a legsötétebb diktatúrákat idéző módon próbált beavatkozni egy amerikai cég vezetőjének első sorban az amerikai közönségnek szóló interjújába, amit az amerikai elnökválasztás apropóján készített.

Hirdetés

Persze, értjük, hogy a brüsszeli elitnek tele van a nadrágja, mert rettegnek Trump visszatérésétől. De erre az eljárásra a pánik sem lehet mentség. Ez mindennek a legalja!

Ráadásul, pestiesen szólva Btk-s ügy, hiszen felveti a zsarolás és hivatali hatalommal való visszaélés gyanúját is. Abból a szempontból mégis jó, hogy megtörtént, hogy Breton ezzel ismét demonstrálta az egész világ előtt, hogy Brüsszelt semmi sem érdekli, és az uniós hivatalokat és eljárásokat önkényesen, a politikai ellenfelek fékentartására, megbélyegzésére, megsemmisítésére használják.

Elon Musk egyébként parádés választ adott a Paprika Jancsinak. Válaszposztjában azt írta:

Hirdetés

„Hogy őszinte legyek, nagyon szerettem volna reagálni ezzel a Tropic Thunder mémmel, de soha nem tennék ilyen durva és felelőtlen dolgot!” És megosztott egy mémet, ami a következő filmes idézet állt: „Lépj hátra egy nagyot, és szó szerint b*szd arcon magad!”

Forrás: Bekezdések.hu

Hirdetés

Hirdetés