Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

A CIA igazgatóhelyettese szerint kemény harc vár az oroszokra, ha ki akarják szorítani az ukránokat a Kurszki területről

Hirdetés

David Cohen úgy véli, hogy nincs valódi stratégiai jelentősége annak, hogy az oroszok képesek-e bevenni a Donbaszban Pokrovszkot vagy sem.

Vlagyimir Putyin orosz elnök ellentámadást fog indítani, hogy megpróbálja visszafoglalni az ukrán csapatok által megszállt területeket a kurszki régióban, de az orosz haderő kemény harcnak néz elébe – írja a Reuters David Cohennek, a CIA igazgatóhelyettesének (képünkön) szerdai közlésére hivatkozva.

Hirdetés

Cohen egy nemzetbiztonsági konferencián arról is beszélt, hogy az ukrán betörés jelentősége még egyelőre ismeretlen.

Bár Kijev azt állítja, hogy nem áll szándékában bekebelezni a most megszállt orosz területeket, az ukrán csapatok védelmi állásokat építettek ki, és nagyon úgy néz ki, hogy „egy ideig megtartani tervezik azokat” – mondta Cohen.

A CIA igazgatóhelyettese azt is elmondta, hogy az ukrán bejelentésekkel szemben, miszerint már 1200 négyzetkilométernyi orosz területet foglaltak el, az amerikai becslések visszafogottabbak, Cohen például 777 négyzetkilométerről beszélt.

Hirdetés

„Putyinnak nem csak azzal a ténnyel kell szembenéznie, hogy frontvonal húzódik orosz területen, hanem a társadalmi visszhangokkal is azzal kapcsolatban, hogy elvesztettek egy darabot Oroszországból” – mondta.

A kurszki ukrán betörésben megvan a potenciál arra, hogy megváltoztassa a konfliktus dinamikáját – jelentette ki Cohen, ugyanakkor utalt arra is, hogy az oroszok kelet-ukrajnai előrenyomulásának ilyen mértékű stratégiai értéke nincsen.

Az oroszok igen súlyos áldozatok árán képesek csak előrenyomulni és hogy végül sikerül-e nekik elfoglalni Pokrovszkot, annak stratégiai szinten nincs jelentősége.

Hirdetés

Cohen ezen utóbbi kijelentését úgy is lehet értelmezni, mintha a CIA igazgatóhelyettese arra számítana, hogy egy sikertelen kurszki orosz ellentámadást követően kénytelenek lesznek a felek tárgyalóasztalhoz ülni, hiszen csak ebben az esetben nem számítana Pokrovszk bevétele.

Forrás: VH – Hvg

Hirdetés

Hirdetés