Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Az Északi Áramlat felrobbantásával gyanúsított ukrán az ukrán nagykövetség autójával hagyta el Lengyelországot

Hirdetés

Volodimir Zsuravljov, akit az Északi Áramlat felrobbantásával gyanúsítanak, a varsói ukrán nagykövetség gépkocsiján indult el Lengyelországból Ukrajnába.

Erről a Der Spiegel című német magazin számolt be forrásokra hivatkozva.

Hirdetés

A kiadvány, valamint a ZDF német csatorna és a DR dán közszolgálati műsorszolgáltató szerint a Németországban zajló nyomozás úgy tudja, hogy

Lengyelország, miután megkapta a Zsuravljev letartóztatására vonatkozó kérést, figyelmeztette az ukránokat, és ő haza tudott indulni – valószínűleg egy diplomáciai rendszámú autóval, amelyet a varsói ukrán nagykövetség használt.

Ugyanakkor Varsó hivatalosan biztosította Berlint arról, hogy letartóztatja őt, és ez csak formalitásnak tűnt.

Hirdetés

Zsuravlev június elején került fel az európai körözési listára. Az elfogatóparancsot 21-én küldték el Lengyelországba. Július 6-án a gyanúsított Ukrajnába utazott. Berlin úgy véli, hogy Varsó előre figyelmeztette Zsuravljevet, mivel „hősnek” tartotta, és nem akarta letartóztatni.

Ugyanakkor még májusban, néhány nappal az elfogatóparancs kiadása előtt szabadon utazott Nyugat-Európában, sőt Berlinben is megszállt. Vagyis Németországnak lett volna esélye arra, hogy saját maga tartóztassa le, ha korábban kiadják a körözést.

Maga Zsuravljov nem válaszolt az újságírók kérdéseire.

Hirdetés

Korábban a tömegmédia leírta, hogy Lengyelország nem adta ki Németországnak az Északi Áramlat merénylőjét.

Az  ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója, Mykhaylo Podolyak tagadta Ukrajna érintettségét az Északi Áramlat aláaknázásában, és azt mondta, hogy azt Oroszország tette.

Hirdetés

VH

Hirdetés