Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

A határidő lejárt, nem fizetjük ki az Európai Bíróság migrációs giga büntetését

Hirdetés

Az Európai Bíróságnak van egy döntése, amivel nem értünk egyet, ezért nem is fizetjük ki a büntetést– jelentette ki az ATV kérdésre Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az Európai Bíróság hazánkra kirótt gigabüntetése kapcsán. Az Európai Unió bírósága június 13-án hozta meg a döntést, hogy 200 millió eurót kell fizetnie Magyarországnak, amiért nem az uniós irányelveknek megfelelően járt el a migráció kezelésében. Nagy Márton az ATV-nek úgy fogalmazott, ez egyértelműen egy politikai döntés volt. 

A Európai Bíróság által kiszabott bírság megfizetésének határideje eredetileg 45 nap volt, amit 15 nappal meghosszabbítottak. Az újabb határidő szeptember 17-én járt le, azóta ketyeg a napi 1 millió eurós extra késedelmi bírság.

A magyar kormány álláspontja szerint az Európai Unió tartozik nekünk, ugyanis saját forrásainkból 2015 óta 800 millió eurót fordítottunk a déli határ védelmére, ami schengeni övezeti határ.

Hirdetés

Az atv.hu emlékeztet, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a múlt heti Kormányinfón elmondta, hogy Bóka János Európai Uniós ügyekért felelős minisztert kérte fel a kormány, hogy folytasson egyeztetést a migrációs bírság ügyében Brüsszellel, keressék a jogi megoldást. Bóka János pedig a csatorna kérdésére azt mondta, a kormány vizsgálja annak a jogi lehetőségeit, hogy a határőrizettel kapcsolatos költségekkel összefüggésben milyen követelést tudunk az Európai Unióval szemben érvényesíteni.

A kormány jogi megoldása az lehet, hogy a 800 millió euróból vonják le a mostani 200 milliós bírságot – fogalmaz az atv.hu, amit szerintük meg is erősített az illetékes miniszter azzal, amikor úgy fogalmazott: “ez a munka folyamatban van”.

Forrás: Pesti Srácok

Hirdetés

Hirdetés