Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Olyan választás lesz Németországban, ami Scholz végét jelentheti

Hirdetés

A Politico szerint Scholz kancellárt Biden sorsára juthat, ha az SPD vereséget szenved a vasárnapi regionális választáson a „szélsőjobbtól”. A lap szerint a kudarc akár a kancellár leváltását is eredményezheti. Miközben Olaf Scholz német kancellár vasárnap New Yorkban vesz majd részt az ENSZ Közgyűlésén, a politikai jövője otthon dőlhet majd el, egy regionális választáson.

A Biden-i út

A Politico szerint egy újabb választási vereség szinte biztosan véget vetne Scholz karrierjének. Ez esetben könnyen osztozhat az amerikai elnök, Joe Biden sorsában, aki saját pártja állított félre pánikszerűen, hogy elkerülje a biztosnak tűnő választási kudarcot. A közvélemény-kutatások szerint Brandenburgban Scholz középbaloldali pártját, a Német Szociáldemokrata Pártot (SPD), szorosan követi a szélsőjobboldalinak mondott Alternatíva Németországért (AfD).

Hirdetés

Ha az SPD elveszíti ezt a hagyományos bástyáját, az a párt számára egy újabb kudarcot, Scholz számára viszont könnyen lehet, hogy az „út végét” jelentené.

Ha vasárnap AfD győz, a lap biztos benne, hogy a kudarcért személyesen Scholzot fogják hibáztatni. Egy újabb vereség a „szélsőjobbtól” csak gyorsítaná az SPD döntési folyamatát. Hogy ez pontosan mit jelent, még nem világos: előfordulhat, hogy előrehozott választásokra kerül sor, vagy hogy a népszerűbb védelmi minisztert, Boris Pistoriust jelölik majd a 2025-ös országos választások vezető jelöltjének.

Az SPD a júniusi európai választáson már harmadik helyre szorult vissza, az AfD mögé. Ezt a fájó vereséget csak tovább súlyosbította az ezt követő két jelentős keletnémetországi kudarc. Szeptember 1-jén az AfD az eddigi legnagyobb sikerét könyvelhette el, mikor megnyerte Türingia tartományát, és szorosan második lett Szászországban is. Scholz pártja mindkét szavazáson súlyosan alulmaradt.

Hirdetés

Forrás: Mandiner

Hirdetés
Hirdetés