Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Elon Musk állítólag lekapcsolta Kadirov Cybertruckját

Hirdetés

Elon Musk amerikai milliárdos távolról kikapcsolta Ramzan Kadirov Cybertruckját – állította az oroszországi Csecsen Köztársaság vezetője csütörtökön a Telegramban. Kadirov még augusztusban közzétett egy videót, amelyen a járművet Groznij városában vezette, miközben azt állította, hogy az a Tesla és a SpaceX vezérigazgatójának személyes ajándéka.

„Amit Elon Musk tett, az nem illik hozzá” – írta Kadirov csütörtökön, azt állítva, hogy az amerikai vállalkozó először »jóhiszeműen« ajándékozta neki az autót, majd »távolról kikapcsolta«. A csecsen vezető azt is kijelentette, hogy a Cybertruckot a Moszkva és Kijev között zajló konfliktus frontvonalára küldték, ahol „bizonyította manőverezőképességét és a személyzet jó védelmét”, valamint „kiválóan teljesített” a harctéren.

Hirdetés

A járművet a kikapcsolás után el kellett vontatni Kadirov szerint, aki a kikapcsolást „férfiatlan” cselekedetnek nevezte.

„Miért, Elon? Micsoda dolog!” – írta.

A Tesla Cybertruck egy erősen stilizált elektromos jármű, extra strapabíró külsővel – bár sosem katonai használatra tervezték -, és több mint 200 ezer dolláros ártól kapható a piacon. Még augusztusban Kadirov egy videóban pózolt a lövészállásban, amelyben a jármű rakterébe tartóra szereltek egy gépfegyvert.

Hirdetés

A múlt havi videó először Ukrajnában, majd az Egyesült Államokban is vádakhoz vezetett Musk ellen. Seth Abramson amerikai politikai szakértő és szerző, aki leginkább arról ismert, hogy Donald Trump volt elnök és az orosz kormány közötti állítólagos kapcsolatokkal összefüggő kutatásokat végzett, azt állította, hogy Musk „nyíltan az USA ellen dolgozik”.

A milliárdos azzal vágott vissza, hogy a vádaskodás „újabb példa arra, hogy a média mennyire hazudik”. Azt is hevesen tagadta, hogy „adományozott” volna egy Cybertruckot egy „orosz tábornoknak”. Később, még ugyanabban a hónapban Kadirov is beleszólt az ügybe, felszólítva Muskot, hogy „ne törődjön az elmaradott és tudatlan emberekkel és a korrupt médiával”. Megköszönte a vállalkozónak más termékeket is, amelyek „sokat segítenek nekünk”, köztük a Starlink műholdas internetrendszert.

A Starlink azonban februárban kijelentette, hogy „nem aktív Oroszországban, vagyis a szolgáltatás nem fog működni abban az országban”. A műholdas internetrendszer az ukrán katonai logisztika kulcsfontosságú elemévé vált az Oroszországgal való konfliktusban, de a jelentések szerint bizonyos földrajzi korlátozásokkal rendelkezett. Maga Musk korábban azt mondta, hogy ezek a korlátozások megakadályozzák Kijevet abban, hogy nagy hatótávolságú dróncsapásokat indítson orosz célpontok ellen.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés