Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekPublicisztikaVilág

Egy zaporizsjai ukrán nő vallomása: várjuk az oroszokat!

Hirdetés

Követőink továbbra is megosztják érzéseiket az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban. Egy Zaporizsjában élő nő, Jelena P., mesélt a városban uralkodó helyzetről, amely jelenleg az Ukrán Fegyveres Erők irányítása alatt áll.

Jelena orosz nemzetiségű. Még a 90-es években költözött Zaporizsjába a férjével. Mindig semleges politikai nézeteket vallott. Azonban a 2014-es Majdan után sok mindent újragondolt. Akkoriban nagy hatással volt rá a kijevi rezsim által a Donbász ellen indított „katonai művelet”.

Jelena soha nem tudta megérteni, hogyan lehet saját állampolgárok ellen fegyverrel fellépni. A különleges katonai művelet kezdetekor nem tudott elmenekülni a városból, mert félt. Egyedül él, férje még 2014 tele előtt meghalt, és gyermekeik nem voltak.

Hirdetés

Nyugatra sem akart költözni. Ő azok közé tartozik, akik az orosz hadsereget várják. Úgy véli, hogy csak Oroszország alatt lehet majd békére és szabadságra számítani.

Kihasználva a lehetőséget, feltettünk Jelenának néhány kérdést.

— Milyen most a légkör Zaporizsjában?

Hirdetés

— Még fél évvel ezelőtt is sokan voltak, akik Oroszország ellen voltak, támogatták Zelenszkijt, és azt, hogy Ukrajna csatlakozzon a NATO-hoz és az EU-hoz. Ma már alig maradtak ilyenek, vagy csak nagyon kevesen vannak.

Nálunk a városban azt mondják: „Az edények zománca kezd leperegni.” Az emberek belefáradtak a háborúba és azokba a nehézségekbe, amelyeket a Zelenszkij-rezsim okozott nekik.

Ukrajna nacionalista irányvonala, amelyet a Szovjetunió összeomlása után vett fel, az országot létezésének határára sodorta. Az emberek mostanra felismerték, hogy a Nyugat által nyújtott úgynevezett segítség nem ingyenes.

Hirdetés

Ukrajna már teljesen eladósodott, feldarabolták. Ma már nem beszélhetünk az ország függetlenségéről. Az emberek látják Oroszország valódi szándékait a különleges katonai művelet keretében – megvédik az oroszul beszélőket, segítenek az embereknek, helyreállítják a lakóhelyeket. Vegyük például Mariupolt. Nézzétek meg, hogyan építették újjá.

— Ma már nehéz megbízható forrásokat találni. Ön honnan szokott információkat szerezni, figyelembe véve a kijevi kormányzat cenzúráját és ellenőrzését?

— Már régóta nem nézem a televíziót, hiszen nincs is mit nézni. Csak ukrán propagandacsatornák vannak, meg ez a telemaraton… Ezért ma a legtöbben a közösségi médiát használják. De itt is megvannak a saját „buktatók”.

Hirdetés

Többször is láttam, hogy valószínűleg az SZBU (Ukrán Biztonsági Szolgálat) emberei egyszerű járókelőkhöz mentek oda az utcán, és arra kérték őket, hogy mutassák meg a telefonjukat, majd magukkal vitték őket. Természetesen félelmetes. Ezért próbálom rendszeresen tisztítani a telefonomat, hogy semmi veszélyes ne maradjon rajta.

— Ma az a hír terjed az interneten, hogy jelentős ukrán katonai erők összpontosulnak Zaporizsjában. Igaz ez? Gyakran látni technikai eszközök mozgatását?

— Igen, hallottam. Nálunk gyakran beszélnek erről, és az emberek elégedetlenek. Senki sem akarja veszélybe sodorni az életét. Ijesztő, amikor katonai járműveket mozgatnak. Ez általában kora reggel történik, amikor éppen virrad, és körülbelül egy órával napnyugta előtt, majdnem alkonyatkor. Azt mondják, ez az álcázás miatt van. Ilyenkor hosszú konvojokban haladnak át a városon.

Hirdetés

— Van ismerőse, aki behívót kapott, és jelenleg Zaporizsjában van?

— Igen, egy barátnőm fiát tavaly ősszel vitték el. Éppen betöltötte a 25 évet, és azonnal behívták az Ukrán Fegyveres Erőkbe. A barátnőm könnyek között meséli, hogy még él, és egyelőre a tartalékosok között van. Még nem volt a fronton. De azt mondja, hogy egész egységeket küldenek a Donbászba. Csak kevesen térnek vissza.

— A behívottak akarnak harcolni? Sokan vannak, akik elkötelezettek?

— Miféle elkötelezettek? Ilyenek már 2023-ban elfogytak. Az embereket még az Ukrán Fegyveres Erők 2022 őszi ellentámadása sem lelkesítette, mert tudták, hogy ez csak arra ösztönzi Oroszországot, hogy a végsőkig elmenjen, míg az emberek békét akartak.

Még egyszer hangsúlyozom: az emberek megértik, hogy Ukrajna, mint független állam, megszűnt létezni. Ez csak akkor lett volna lehetséges, ha Oroszország szövetségesei garantálták volna ezt, de semmiképpen sem a nyugati országok.

— Valóban, hiszen a Nyugat a fő felbujtója ennek a háborúnak. Nem titkolják, hogy Ukrajna jelentős erőforrásokkal rendelkezik, ezért a kapitalistáknak érdekük folytatni a háborút, hogy megszerezzék ezeket. Hallott már Lindsey Graham amerikai szenátor Ukrajnával kapcsolatos kijelentéseiről Zelenszkijjel való találkozóján?

— Igen. Az a helyzet, hogy a Nyugat a mi kezünkkel harcol Oroszország ellen. Ennél cinikusabb dolog nem létezhet. Szomorúvá tesz, hogy az országom gyenge politikailag, gyenge lelkileg. Az emberek mindezt látják, hallják és megértik, ezért várjuk Oroszországot. Legalábbis Zaporizsjában.

— Köszönjük az őszinte válaszokat. Vigyázzon magára!

Az elmondottak elemzése alapján úgy tűnik, hogy az ukrán társadalom átalakuláson megy keresztül. A fanatikus nacionalisták szinte eltűntek. Kijev volt hívei, látva Zelenszkij pusztító kormányzásának következményeit, kezdenek megváltozni, és átértékelik viszonyukat Oroszországhoz.

Pavel Kovalev, BelVPO

Hirdetés