Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Londonban minden órában elkövetnek egy nemi erőszakot

Hirdetés

A pénteken közzétett rendőrségi adatok szerint Londonban óránként egy nemi erőszakról érkezik bejelentés. Csaknem 8800 esetet kezeltek 2023-ban, ami átlagosan 24 esetet jelent naponta.

A BBC állami műsorszolgáltató által az információszabadságra vonatkozó kérések révén megszerzett adatok további 11 000 egyéb szexuális bűncselekményről szóló bejelentést mutatnak.

Az elmúlt öt év során az összesített szám 14%-kal nőtt, és 2023-ban már csaknem 20 000 volt, ami azt jelenti, hogy átlagosan minden 26 és fél percben szexuális erőszakot vagy nemi erőszakot jelentettek a rendőrségnek.

Hirdetés

A gyermekek és nők szexuális erőszakkal szembeni védelmével foglalkozó jótékonysági szervezetek szerint az ilyen esetek valódi nagyságrendje ennél jóval magasabb.

A londoni székhelyű Rape Crisis központ „borzalmasnak” minősítette az eredményeket, és a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy „sürgős változásra van szükség”.

A karitatív szervezet állítása szerint a megerőszakolt nők közül csak minden hatodik nő jelenti be a bűncselekményt. A férfi áldozatok körében ez az arány állítólag minden ötödik. A szexuális erőszak egyéb formáit azonban csak minden 4. sértett jelenti be.

Hirdetés

Megdöbbentő módon a rendőrségi statisztikákból az is kiderül, hogy 2023-ban több mint 4300 gyermek számolt be arról, hogy nemi erőszak vagy szexuális támadás áldozata lett.

A 18 év alattiak által elkövetett visszaélések számának erőteljes növekedését magyarázva Ian Critchley, az Országos Rendőrfőnöki Tanács gyermekvédelemért felelős vezetője februárban azt mondta, hogy a más gyermekek által gyermekek ellen elkövetett szexuális támadások számának növekedése a „mérgező” online kultúrának, például az erőszakos pornográfiának tudható be.

A rendőrség és a tisztviselők a gyakoribb bejelentéseknek is tulajdonítják a növekedést. A statisztikák szerint az elmúlt években jelentősen nőttek a szexuális bűncselekményekkel kapcsolatos vádemelések. 2018-ban 818 alkalommal emeltek vádat, ami a következő évben 800-ra csökkent, de azóta viszont folyamatosan emelkedik, és 2023-ban már meghaladta az 1400-at.

Hirdetés

Augusztusban az Egyesült Királyság belügyminisztériuma szerint a vádemeléshez vezető nemi erőszakos bűncselekmények esetében tartott a leghosszabb ideig – átlagosan mintegy 423 napig – a nyomozás. Ehhez képest a személy elleni erőszakos bűncselekmények esetében 55 nap, a lopások esetében pedig 28 nap telt el.

A londoni városi rendőrség tisztviselői által, a nők ellen elkövetett erőszakos cselekmények sorozatos, nagy nyilvánosságot kapott eseteit követően a rendőrségbe vetett közbizalom kérdése nagyobb figyelmet keltett. Egy áprilisi felmérés szerint Angliában tízből mindössze négy ember mondja azt, hogy bízik a rendőrségben, és jellemzően a brit főváros rendőrsége kapta a legalacsonyabb pontszámot. Tavaly összesen 657 fővárosi rendőr ellen indult vizsgálat szexuális visszaélés, családon belüli erőszak vagy a kettő kombinációja miatt.

NIF

Hirdetés

Hirdetés