Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Rendkívüli: Von der Leyen legszorosabb szövetségesei támogatják Magyarországot

Hirdetés

Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter is találkozott a napokban olyan biztosokkal Brüsszelben, akik egyetértenek a magyar politikai irányvonallal, ám ezt nem merik kimondani a nyilvánosság előtt.

Az őszi szemeszter kezdetén a Mathias Corvinus Collegium (MCC) felkérésére Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter mutatkozott be az érdeklődőknek, folytatva ezzel az MCC hagyományát, amelyben a tárcavezetők ismertetik céljaikat, beszélnek a szakterületükkel kapcsolatos feladatokról és jövőképükről.

A bemutatkozó előadást követően Kacsoh Dániel, a Mandiner főszerkesztő-helyettese kérdezte Hankó Balázst, a beszélgetés során pedig felvetődött, hogy egyes nyugati politikusok és cégvezetők a folyosókon elismerik, hogy támogatják Magyarország álláspontját, például az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban, de nem merik kimondani a nyilvánosság előtt.

Hirdetés

Konkrét példákat is tudnék mondani. Csütörtökön is hallottam ilyet, amikor két uniós biztossal tárgyaltam Brüsszelben

– erősítette meg Hankó Balázs, aki további részleteket nem kívánt megosztani.

Az viszont a Facebook-oldaláról kiderül, hogy csütörtökön Nicolas Schmit foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős, valamint Iliana Ivanova innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságpolitikáért felelős uniós biztossal tárgyalt. A biztosokat arról tájékoztatta, hogy a modellváltó egyetemekkel kapcsolatban már tavaly novemberben megküldték a javaslataikat Brüsszelnek, ám azóta sem kaptak rájuk választ.

Hirdetés

A miniszter hangsúlyozta, a magyar fiataloknak ugyanazok a jogok járnak, mint a többi uniós diáknak, és megdöbbentő, hogy a brüsszeli hivatalnokok rosszindulatú értelmezése alapján magyar rektorokat akarnak kizárni a hazai egyetemeket fenntartó kuratóriumokból, miközben nemzetközi NGO-k mondanák meg, kik vezessék az intézményeket.

A modellváltáson gondolkozó egyetemekről megjegyezte, a kormány nem Brüsszel, itt valós az autonómia, azaz csak akkor tárgyalnak, ha a szenátus és a közösség úgy dönt, hogy ezt az irányt választja, nem kényszerítenek rájuk semmit.

Hankó Balázs a régió legjelentősebb tehetséggondozójának székházában kiemelte, az oktatáspolitika dimenziója nem lehet más, mint kárpát-medencei, a kormány felelős nem csupán a magyar nyelvű, hanem a magyar identitású oktatásért is.

Hirdetés

Bár Brüsszel megpróbál visszahúzni bennünket, a mezünk nem szakad el, mert jó anyagból van, mi pedig még erősebbek leszünk

– szögezte le a tárcavezető, aki megjegyezte azt is, hogy nem szabad meghallani azokat a hangokat, amelyek szerint a kultúránk, a hagyományaink lesajnálandók.

Forrás: Mandiner

Hirdetés

Hirdetés