Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Zelenszkij: Trump támogatni fogja Ukrajnát

Hirdetés

Volodimir Zelenszkij ukrán vezető azt állítja, hogy Donald Trump republikánus elnökjelölt azt mondta neki, hogy az USA továbbra is támogatni fogja országát, ha novemberben megválasztják. Zelenszkij cáfolta azokat a híreket is, amelyek szerint támogatta volna Trump demokrata riválisát, Kamala Harris alelnököt.

A Fox Newsnak adott szombati interjújában az ukrán elnök azt mondta, hogy bár „nem tudja, mi lesz az amerikai elnökválasztás után, és ki lesz az elnök”, Kijev „válaszokat vár… az Egyesült Államoktól”.

Hirdetés

Hangsúlyozta, hogy Washington álláspontja különösen fontos, mivel mindig is Kijev legfőbb támogatója volt. A Trumppal folytatott pénteki beszélgetését Zelenszkij „igazán produktívnak” minősítette.

„Nagyon közvetlen információkat kaptam Donald Trumptól, hogy a mi oldalunkon áll, hogy támogatni fogja Ukrajnát” – folytatta.

Zelenszkij hozzátette, hogy a republikánus jelölt „nagyon kíváncsi volt arra, hogy közvetlenül” halljon tőle a frontvonal jelenlegi helyzetéről, valamint Ukrajna szükségleteiről.

Hirdetés

A volt amerikai elnök azt állította, hogy megválasztása után „24 órán belül” diplomáciai megoldásra fogja kényszeríteni Zelenszkijt és Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

Az ukrán vezető a New Yorker magazinnak nyilatkozva múlt vasárnap azt mondta, hogy szerinte Trump „nem igazán tudja, hogyan kell megállítani a háborút, még ha azt is gondolhatja, hogy tudja, hogyan”.

A Fox News műsorvezetőjének kérdésére, hogy továbbra is kitart-e ezen megjegyzése mellett, Zelenszkij azzal érvelt, hogy Ukrajnán kívül senki sem értheti meg igazán, min megy keresztül az országa.

Hirdetés

„Mindketten azt akarjuk, hogy ennek vége legyen, mindketten azt akarjuk, hogy tisztességes megállapodás szülessen”

– mondta Trump a Zelenszkijjel való pénteki találkozóját követően.

Egy szerdai kampánygyűlésen Trump bírálta Zelenszkijt, amiért nem tárgyal Oroszországgal a konfliktus lezárásáról, mondván, hogy még a „legrosszabb alku” is jobb lenne, mint a jelenlegi helyzet. A volt elnök azt is állította, hogy sem demokrata riválisa, Kamala Harris, sem Joe Biden elnök nem tudja, hogyan lehetne kivonni az Egyesült Államokat az ukrajnai konfliktusból.

Hirdetés

Trump a továbbiakban azt állította, hogy Zelenszkij azt szeretné, ha Harris megnyerné ezt a választást, mivel a demokraták Biden hivatali ideje alatt megbízhatóan nagylelkűnek bizonyultak Ukrajnával szemben.

„Szerintem Zelenszkij a történelem legnagyobb üzletkötője. Minden alkalommal, amikor bejön az országba, 60 milliárd dollárral távozik” – mondta.

Trump korábban megfogadta, hogy ennek véget vet.

Hirdetés

Moszkva az ukrán semlegességet katonai műveletének egyik fő céljává nyilvánította, és ragaszkodik ahhoz is, hogy minden esetleges béketárgyalás vegye figyelembe a „területi valóságot”, vagyis a Kijev által sajátjának vallott, korábbi ukrán területek feletti orosz ellenőrzést.

VH

Hirdetés