Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Történelmi eredményt értek el Orbán szövetségesei

Hirdetés

Herbert Kickl beírta a nevét a történelemkönyvekbe, de a kormányalakítás kimenetele gyakorlatilag megjósolhatatlan.

Vasárnap történelmi győzelmet aratott a Herbert Kickl által vezetett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ).

Hirdetés

Az osztrák választások eredményét Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért által szervezett rendezvényen értékelte Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója, Hajdú András a miniszterelnök politikai igazgatójának Közpolitikai Elemzési Irodáját vezető helyettes államtitkára, valamint Nagy Andor Magyarország korábbi bécsi nagykövete.

A résztvevők egyetértettek, hogy az FPÖ történelmi siker ért el, és ez

Herbert Kickl pártelnöknek köszönhető.

Hirdetés

Felidézték, hogy Kickl már kétszer építette újra a pártot, először Jörg Haidert követően Heinz-Christian Strache vezetésével, majd az Ibiza-botrányt követően.

Bauer Bence ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a pártelnökkel szemben a többi párt – német mintára – tűzfalat akar vonni, és mindenképpen távol akarják tartani a kancellári pozíciótól.

Bauer szerint éppen ezért létrejöhet a „vesztesek koalíciója”  Néppárt (ÖVP), a Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és akár a liberális Neos részvételével. De a valószínűbb fogató könyv, hogy kétpárti koalíció lesz.

Hirdetés

Nagy Andor szerint a vasárnapi választással, csak az „első felvonáson” van túl Ausztria, egyelőre annyit lehet tudni, hogy ki nyert. Hogy ki fog kormányt alakítani, teljesen bizonytalan – tette hozzá a korábbi diplomata. Az FPÖ sikerét abban látja, hogy az ÖVP-FPÖ koalíció jól működött. Azt is hozzátette, hogy a Ausztriában három nagy kérdés foglalkoztatja az embereket: a migráció, a háború és a megélhetési válság. Nagy kiemelte, hogy a Szabadságpárt ezekben a kérdésekben azt képviseli, amit az emberek akarnak. Ők tudják a legjobban tematizálni ezeket a kérdéseket.

Nagy Andor szerint kizárt, hogy nagykoalíció legyen.

Ausztriának, Magyarországnak, Európának is jobb lenne, ha FPÖ-ÖVP koalíció lenne

Hirdetés

– tette hozzá. „Bármilyen lesz a végső eredmény, Ausztria egy jó ország, stabil demokráciával, a riogatások ellenére, nincs veszélyben az osztrák demokrácia” – fogalmazott.

Bauer ehhez hozzáfűzte, hogy fontos tényező, hogy a Fidesz és az FPÖ az unióban egy pártcsaládban van. Ha az FPÖ kerülne kormányra, akkor a pártközi kapcsolatok államközi kapcsolatokká válhatnának.

A résztvevők abban is egyetértettek, hogy a Zöldek, a Szociáldemokraták és a kormánykoalíció is leszerepelt.

Hirdetés

Bauer Bence úgy fogalmazott, ahogy Németországban is, úgy Ausztriában is véget ért a zöld hegemónia. Hozzátette, ezek a pártok már nem a környezetvédelmi kérdésekkel foglalkoznak, hanem identitáspolitikai kérdéseket tettek a középpontba. A Zöldek problémát jelentenek a többi pártnak, mivel a választók úgy tűnik, hogy minden pártot „megbüntetnek”, amely összeáll a Zöldekkel.

Hajdú András arról beszélt, ha az FPÖ nem kerül kormányra, Kickl ezt a helyzetet is kihasználhatja arra, hogy tovább növelje a párt támogatottságát. Azt is felidézte, hogy amikor korábban az FPÖ kormányon volt, akkor belső problémák jelentek meg a pártban. Arra is felhívta a figyelmet, hogy fontos lesz figyelni a tartományi eredményeket is, hiszen akár több tartományi miniszterelnököt is adhat a Szabadságpárt, amely az osztrák rendszerben igen fontos pozíció.

Nagy Andor ehhez hozzátette, hogy az FPÖ, ha nem kerül komrányra, akkor is jó helyzetben van, hiszen a közéletet meghatározó témák a belátható jövőben nem fognak változni, emiatt nem várható, hogy a párt épszerűsége csökkenne. Arra is felhívta a figyelmet, hogy közeleg az elnökválasztás is.

Egy jó jelölttel esélyük lehet arra, hogy a következő elnököt ők adják.

Bauer Bence úgy értékelt, hogy az Az SPÖ a történelmük legrosszabb eredményt érték el. Az ÖVP történelmének harmadik legrosszabb eredménye a mostani. Sebastian Kurz nélkül gyakorlatilag 10 százalékot veszítettek. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a korábbi kancellár nem zárta ki a visszatérét.

A résztvevők az Szociáldemokraták rossz eredményét a belső konfliktus okozták. Az is kérdés, hogy a párt vezetése túléli-e a mostani eredményeket.

A résztvevők úgy értékelték, hogy a mostani választás valóban történelmi jelentőségű volt, azt azonban nem jelenleg még nem lehet megjósolni, hogy pontosan ki is fog hatalomra kerülni az országban.

Forrás: Mandiner

Hirdetés