Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Orbán béketárgyalást szervez: ott állnak mögötte a nagyhatalmak is

Hirdetés

A svájci Weltwoche úgy tudja, a magyar miniszterelnök Kínával és Brazíliával közösen dolgozik egy olyan találkozón, ahova leültetnék Ukrajnát és Oroszországot.

A „béke barátai” címmel jelent meg egy írás a svájci Weltwoche-ban, amelyben a főszerkesztő, Roger Köppel azt írta, hogy Orbán Brazíliával és Kínával közösen egy olyan csúcstalálkozót szervez, amelyen ott lenne Oroszország és Ukrajna is; a lap úgy tudja, a konferencián megjelenne Svájc és Franciaország vezetése is. Az, hogy pontosan mikor és hol lenne ez a konferencia, még kérdéses.

Az öldöklésnek véget kell vetni”

Hirdetés

– mondta a miniszterelnök a Weltwoche főszerkesztőjének, akivel együtt utazott el Csehországba Milos Zeman korábbi cseh elnök születésnapi ünnepségére.

A lap úgy tudja, Orbán intenzív tárgyalásokat folytatott a múlt héten Kínával és Brazíliával, hogy mihamarabb létrejöhessen a Zelenszkij–Putyin békecsúcs. A Weltwoche felidézi, hogy a magyar miniszterelnök miután hazánk átvette az unió soros elnökségét, béketurnéra indult, járt Kijevben, Moszkvában, Kínában és az Egyesült Államokban, hogy mielőbb létrejöhessen a tűzszünet és véget vessen a háborúnak.

A svájci lap azt írja, hogy Orbán arról győzködte az ukrán elnököt, ki fog futni az időből, ám Zelenszkij ellenkezőleg látja, még mindig hisz abban, hogy katonai erővel le tudja győzni Oroszországot. Putyin azt tolmácsolta Orbánnak, hogy nyerésre áll Ukrajnában, szétzúzza Zelenszkij seregét, ezért az orosz elnök feleslegesnek tartotta a tárgyalásokat.

Hirdetés

Ezt a blokkolt helyzetet próbálja Orbán most nemzetközi nyomással feloldani”

– írja Köppel, aki szerint jelenleg viszonylag fagyos a kapcsolat Magyarország és Brazília között, ugyanis Orbán magára haragította a megválasztott elnököt, Lulát, hogy nyíltan kihívójának, Bolsonarónak drukkolt. A Weltwoche szerint a korábbi nézeteltérések ellenére Orbánnak sikerült meggyőznie Lulát, támogassa a békekonferencia tervét. Úgy tudják, jelenleg a békecsúcs helyszínéről zajlanak a tárgyalások, a találkozón Magyarország, Kína és Brazília mellett Franciaország és Svájc is részt vesz.

Forrás: Mandiner

Hirdetés
Hirdetés