Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Jelentős nyugdíjelvonások kezdődnek Ukrajnában: elkobozzák a bankszámlára utalt nyugdíjakat

Hirdetés

Az ukrán kormány olyan ellentmondásos nyugdíjrendelkezéseket vezetett be, amelyek több milliárd hrivnyát vonhatnak le a nyugdíjszámlákról – derül ki az Ekonomicseszkaja Pravda (EP) gazdasági hírportál elemzéséből, amelyet Ukrajna 2025-ös költségvetési tervezetéről készített.

A lap tanulmányozta a Miniszteri Kabinet által szeptember 13-án jóváhagyott törvénytervezetet, amelyet a múlt héten terjesztettek a parlament elé. A pénteken közzétett jelentés szerint a kormány több mint 10 százalékkal, azaz mintegy 1,2 milliárd dollárral tervezi csökkenteni a szociális kiadásokat, elsősorban az ukrán nyugdíjalapnak nyújtott támogatások csökkentésével.

A legvitatottabb rendelkezés, amely a 41. cikkben szerepel, arra kötelezi az Oschadbankot – az ukrajnai nyugdíjszámlákat kezelő pénzintézetet -, hogy az elmúlt 12 hónapban nem működő számlákról visszautalja a kormánynak a pénzeszközöket.

Hirdetés

A kormány emellett azt javasolta, hogy a „fizikai azonosítás” határidejét több mint hat hónapig elmulasztó kitelepített nyugdíjasok számláiról lefoglalják a pénzeszközöket. A lakóhelyüket elhagyni kényszerült vagy külföldön élő nyugdíjasoknak évente meg kell erősíteniük státuszukat. Ellenkező esetben a kifizetések elvesztését kockáztatják.

Az Oschadbank nem kívánt nyilatkozni az érintett nyugdíjasok számláinak számáról vagy a lefoglalható összegről.

A lap szerint a pénzügyminisztérium becslése szerint ez az összeg legalább 275 millió dollárra (több mint 96 milliárd forintra) tehető. Közben a szociálpolitikai minisztérium arról tájékoztatta a portált, hogy az új rendelkezés elsősorban azokat érinti, akik 2022 februárja előtt kapták meg a belső menekültstátuszt.

Hirdetés

Egyes törvényhozók ellenzik ezt a rendelkezést, és „heves politikai csatározásokra” készülnek a 2025-ös költségvetés kapcsán – jegyezte meg a lap. Ukrajna állami költségvetés-tervezete 1,6 ezer milliárd hrivnya (38,68 milliárd dollár) hiányt mutat, amelyből 2,22 ezer milliárd hrivnyát (53,6 milliárd dollár) a védelemre fordítanak.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés
Hirdetés