Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

GazdaságHírekVilág

Egy moszkvai bíróság elrendelte két amerikai bank pénzeszközeinek befagyasztását

Hirdetés

A moszkvai terület választottbírósága szerdán elrendelte két amerikai bankház, a JP Morgan Chase és a Bank of New York Mellon pénzeszközeinek befagyasztását. Az intézkedés a jelentések szerint az intézmények és leányvállalataik által az országban tartott közel 93,5 milliárd rubelt (1 milliárd dollár) érinti.

Az ideiglenes intézkedést az orosz főügyész által a múlt hónap végén a bírósághoz benyújtott ügy alapján hozták meg. A beadvány a legutóbbi a Nemzetközi Tartalékbank (BMR Bank), az orosz nagybank, a Sber leányvállalatának az ukrán hatóságok által 2022 elején végrehajtott felszámolása körüli ügyek sorában.

Az BMR Bank a felszámolás idején közel 372 millió dollárt tartott a két amerikai banknál, ebből mintegy 250 millió dollárt a The Bank of New Yorknál és 121,1 millió dollárt a JP Morgannél. A pénzeszközök az ukrán hatóságok intézkedései és az Egyesült Államok által bevezetett pénzügyi korlátozások miatt a Sber és fő részvényese, az orosz állam számára elérhetetlenné váltak – állította az ügyészség.

Hirdetés

Az ügyészség azt kérte a bíróságtól, hogy a két amerikai bank által a Citibank Oroszországnál tartott összes pénzeszközt fagyassza be, és végül ítéljen meg a Sber-nek 372 millió dollár kártérítést. A pénzeszközöket az úgynevezett „S típusú” számlákon tartották, amelyeket Moszkva az Ukrajnával zajló konfliktus elején vezetett be a nyugati szankciók elleni válaszintézkedésként. Az ilyen erősen korlátozott számlák fő célja az volt, hogy megakadályozzák, hogy a pénzeszközök a kiválasztott „barátságtalan országok” jogalanyai elhagyják az országot.

A Bank of New York S típusú orosz számláin „csak” mintegy 66 millió dollárt találtak. Tekintettel arra, hogy az BMR Bank elveszett pénzeszközeit egyetemleges felelősségre vonásnak minősítették, a maradékot a JP Morgantól kell lefoglalni – érvelt az ügyészség.

Bár a befagyasztott pénzeszközök teljes összegét nem hozták nyilvánosságra, orosz médiajelentések szerint a JP Morgan S típusú számláin közel 919 millió dollár van, így a befagyasztással érintett összeg együttesen mintegy 985 millió dollárra rúg.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés