Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Zelenszkij párttársa Belarusz megtámadására szólított fel

Hirdetés

Kijevnek nemcsak a kurszki, brjanszki és belgorodi régiók területére, hanem Fehéroroszországba is át kell helyeznie a háborút. Ezzel a javaslattal állt elő Oleh Dunda, az ukrán Verhovna Rada képviselője, aki a kormányzó Nép Szolgája párt frakciójának tagja.

– Ha az ukrán fegyveres erők viszonylag kis egységei bevonulnak, a fehérorosz hadsereg leteszi a fegyvert. Ez nem hiedelem, ez tudás – jelentette ki a politikus egy vilniusi fórumon, amelyet szökött orosz ellenzéki aktivisták szerveztek.

Dunda úgy véli, hogy egy Fehéroroszország elleni támadás „nagy csapás lenne Moszkvára”.

Hirdetés

A felvetésére azóta reagált többek között Dmitrij Medvegyev is. Az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese szerint a fent vázolt esetben Aljakszandr Lukasenka nyilván a Kremlhez fordulna, és kérné az ország területén elhelyezett atomfegyverek bevetését.

– Nehéz lenne nemet mondani erre – jegyezte meg Medvegyev, akinek a véleményét nála jóval mérsékeltebb orosz biztonságpolitikai elemzők is osztották.

Maga a támadás ténye is alapul szolgálhatna a nukleáris erő alkalmazására, így, Dunda fecsegése után viszont egyértelmű, hogy az esetleges ukrán támadás célja a fehérorosz állam megsemmisítése lenne.

Hirdetés

Maga Lukasenka korábban egyébként azt mondta, hogy az országa elleni támadás a harmadik világháborúval fenyeget. De akkor még úgy érezte, Ukrajna nem vetemedne ilyesmire. Persze, biztos, ami biztos, a határokat megerősítette.

Ami azt illeti, félelemmel vegyes kíváncsisággal várjuk a fejleményeket, már csak azért is, mert egyelőre minden jel arra mutat, hogy a Nyugat a konfliktus befagyasztására törekszik. Erre azonban a kijevi rezsimet is rá kell venni, és Zelenszkij épp a napokban ismerte el, hogy a kurszki betöréssel a szövetségesek figyelmét akarta felkelteni, valamint arra akarta felhasználni, hogy több támogatást szerezzen tőlük.

Ez nem jött össze. A kérdés innentől kezdve az:1) Mit akar valójában a Nyugat? 2) Ha tűzszünetet, akkor vajon elfogadja-e az ukrán elit az ország egy részének elvesztését a másik részének megtartásáért, és bizonyos biztonsági garanciákért cserébe? 3) Ha Zelenszkij, a hadvezetés vagy az oligarchák együtt vagy külön-külön nemet mondanak erre, akkor meddig lennének készek elmenni?

Hirdetés

Fehéroroszországot egy szakasz renitens katona is bármikor megtámadhatja, és bevonhatja a háborúba, ha el akarják szabotálni a békét!

Forrás: Bekezdések.hu

Hirdetés

Hirdetés