Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Rakétazápor zúdult az éjjel Izraelre, pusztító támadást intéztek Haifa ellen

Hirdetés

Tíz embert sebesítettek meg a Libanonból kilőtt rakéták az éjszaka folyamán az észak-izraeli Haifa és Tiberias városokban – közölte az izraeli mentőszolgálat a BBC hétfői jelentése szerint. A Hezbollah először intézett pusztító támadást Haifa izraeli kikötővárosa ellen, amely Észak-Izrael legnagyobb és az ország harmadik legnagyobb városa.

A SÉRÜLTEK KÖZÜL TÖBBEN REPESZEK, ÜVEG- ÉS ABLAKTÖRMELÉK OKOZTA SÉRÜLÉSEKET SZENVEDTEK.

A rakéták egy éttermet, egy házat és egy főutat találtak el – közölte az izraeli hadsereg, hozzátéve, hogy vizsgálják, hogyan tudtak a Hezbollah rakétái áttörni az izraeli légvédelmi rendszereken. A Hezbollah azt állítja, hogy katonai létesítményeket vettek célba.

Hirdetés

Hétfő hajnalban négy rakétát indítottak Gázából Izrael déli részére – írja a The Times of Israel. Az IDF tájékoztatása szerint a rakéták közül hármat elfogott a légvédelem, míg a negyedik nyílt területre csapódott be. Nem sokkal a rakétatűz előtt az IDF közölte, hogy csapásokat mér a Hamász telephelyei és hordozórakétái ellen Gázában.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) arról adott ki tájékoztatást, hogy csapást mért a Hamász tagjaira, akik a Gázai övezet középső részén fekvő Deir al-Balahban lévő al-Aksza kórházban tevékenykedtek. Az IDF szerint ezeket a parancsnoki és irányítóközpontokat a Hamász arra használta, hogy támadásokat tervezzen Izrael csapatai ellen. Hangsúlyozták, hogy a csapások előtt lépéseket tettek a civilek védelmére, miközben Izrael hadserege szerint ez egy „újabb példa” arra, hogy a Hamász „szisztematikusan visszaél a polgári infrastruktúrával a nemzetközi jog megsértésével”.

Hirdetés

Aggódik az ENSZ, Izrael veszélyezteti békefenntartóinak biztonságát 

Az ENSZ libanoni ideiglenes erői (UNIFIL) közölték, hogy „mélységesen aggódnak” az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közelmúltbeli határmenti tevékenységei miatt – írta vasárnap a BBC.

AZ UNIFIL SZERINT AZ IZRAELI HADSEREG KÖZVETLENÜL AZ EGYIK ÁLLÁSÁNAK SZOMSZÉDSÁGÁBAN TEVÉKENYKEDIK.

Hirdetés

Az állás Maroun El Ras libanoni falu közelében van, amely körülbelül öt kilométerre található egy izraeli várostól, amelyet az IDF vasárnap este „zárt katonai területté” nyilvánított. A közlemény szerint az IDF-et „többször is tájékoztatták” a helyzetről, hozzátéve, hogy „rendkívül veszélyes fejleményről” van szó.

„Elfogadhatatlan, hogy veszélyeztetik a Biztonsági Tanács által elrendelt feladataikat végző ENSZ-békefenntartók biztonságát” – folytatódik a közlemény. Az ENSZ békefenntartó misszióját a 70-es évek végén alapították válaszul az Izrael és a dél-libanoni fegyveres csoportok közötti konfliktusra.

Forrás: Index

Hirdetés

Hirdetés