Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Lavrov: életbe lép az orosz elnök vészhelyzeti terve, ha engedik Kijevnek a nyugati rakéták bevetését

Hirdetés

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter figyelmeztetett, hogy Moszkva beveti a Vlagyimir Putyin elnök által kidolgozott „vészhelyzeti tervet”, ha Ukrajna engedélyt kapna arra, hogy nyugati szállítású nagy hatótávolságú rakétákat használjon mélyen Oroszország területén végrehajtott támadásokhoz.

Putyin korábban kijelentette, hogy egy ilyen támadást úgy értékelnének, mintha közvetlenül azok az országok indították volna, amelyek a fegyvereket biztosították.

Lavrov a közelgő nemzetközi találkozót kommentálta, amelyen a nyugati országok újabb fegyverszállítmányokról tárgyalnak Ukrajna számára. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „történelmi jelentőségűnek” nevezte az eseményt, de Moszkva már kész válasszal rendelkezik – tette hozzá a külügyminiszter.

Hirdetés

„Amint a döntés megszületik, ha egyáltalán megszületik, mi megtudjuk, és a Putyin által említett vészhelyzeti terv azonnal életbe lép” – mondta Lavrov egy orosz televíziós interjúban.

Putyin figyelmeztetett, hogy egy Ukrajna által végrehajtott, nyugati rakétákkal indított támadást Moszkva úgy tekintene, mintha a NATO támadta volna meg Oroszországot. Felvetette, hogy Oroszország válaszul hasonló fegyverekkel láthatná el a Nyugat ellenségeit.

Moszkva jelenleg frissíti nukleáris doktrínáját, hogy bevezesse azt a feltételt, miszerint egy, egy nukleáris állam által támogatott nem-nukleáris ország támadása is kiválthat nukleáris megtorlást Oroszország részéről.

Hirdetés

Kijev hónapok óta kéri az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy oldják fel a tilalmat, amely megakadályozza Ukrajnát abban, hogy nagy hatótávolságú rakétákkal támadja Oroszországot, és a nyugati vonakodást okolja a harctéren elszenvedett veszteségekért.

Orosz tisztviselők szerint a döntés arról, hogy Ukrajnának ilyen fegyvereket adjanak, már megszületett, és most a nyugati országok keresik a megfelelő módot, hogy bejelentsék.

Zelenszkij abban bízott, hogy az amerikai látogatása során sikerül meggyőznie Joe Bident a tilalom feloldásáról, és bemutatta „győzelmi tervét”. Az amerikai tisztviselők azonban szkeptikusak, és nem tartják életképesnek az ukrán vezető terveit.

Hirdetés

Moszkva az ukrajnai konfliktust az USA által irányított proxy-háborúnak tekinti, és kijelentette, hogy minden szükséges eszközt bevet céljai elérése érdekében, mivel ez létfontosságú nemzetbiztonsága számára. A Kreml szerint a Nyugat „az utolsó ukránig” hajlandó harcolni, hogy ártson Oroszországnak.

Orosz Hírek nyomán

Hirdetés

Hirdetés