Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Harris kizárta, hogy tárgyaljon az orosz elnökkel Ukrajnáról

Hirdetés

Kamala Harris, a Demokrata Párt elnökjelöltje kijelentette, hogy nem folytatna tárgyalásokat Vlagyimir Putyinnal az ukrajnai konfliktus rendezéséről, hacsak Ukrajna nem vesz részt a folyamatban. A CBS-nek adott interjújában hangsúlyozta: „Ukrajna nélkül nem lenne helyénvaló kétoldalú tárgyalásokat folytatni. Ukrajnának magának kell döntenie a saját jövőjéről.”

Amikor a NATO-hoz való csatlakozásról kérdezték, Harris kitérő választ adott, és azt mondta, hogy ez egy később eldöntendő kérdés. Jelenleg az Egyesült Államok célja, hogy segítse Ukrajnát abban, hogy megvédje magát Oroszország indokolatlan támadásaival szemben.

Harris éles kritikával illette Donald Trumpot is, aki többször kijelentette, hogy ha elnökké választják, 24 órán belül véget vet a háborúnak. Harris szerint Trump terve Ukrajna megadását jelentené, és hozzátette: „Ha ő lenne az elnök, Putyin már Kijevben lenne.”

Hirdetés

Trump kampányában felvetette, hogy egy békemegállapodás megakadályozhatná Ukrajna NATO-csatlakozását, valamint demilitarizált zónát hozna létre a frontvonal mentén. Harris azonban elutasította ezt az elképzelést.

Joe Biden elnök kormánya, amelynek Harris alelnöke, következetesen azt vallja, hogy „semmit Ukrajnáról Ukrajna nélkül”. Ugyanakkor Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a Nyugat akadályozza Kijevet abban, hogy Moszkvával tárgyalásokat kezdjen, és csupán eszközként használja az országot az Oroszország elleni harcban.

Putyin júniusban közölte, hogy Oroszország azonnal készen állna a tűzszünetre és a béketárgyalásokra, ha Ukrajna kivonná csapatait Donyeck, Luganszk, Herszon és Zaporozsje régiókból, és lemondana a NATO-csatlakozási terveiről. Később azonban jelezte, hogy a tárgyalások nem indulhatnak el addig, amíg az ukrán csapatok egyes orosz területeket megszállva tartanak.

Hirdetés

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mindenféle tárgyalást elutasított Oroszországgal az annektált területekről, és meggyőződését fejezte ki, hogy Ukrajna egy nap csatlakozni fog a NATO-hoz.

Orosz Hírek nyomán

Hirdetés
Hirdetés