Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Moszkva támadásai egyre pontosabbak, Kijev szerint közeleg a katasztrófa

Hirdetés

Az Unian ukrán hírügynökség jelentése szerint Ukrajna energiaügyi minisztere úgy véli, hogy az orosz erők célzott támadásokat intéznek az atomerőművekhez kapcsolódó alállomások ellen, és egyre gyakrabban irányítják rakétáikat és drónjaikat az atomerőművek környezetébe. A Financial Times szerint korábban ilyen támadások ritkán történtek, mostanra azonban mindennapossá váltak.

German Galuscsenko, az energiaügyi miniszter a Financial Timesnak adott interjújában felidézte, hogy augusztus 26-án egy ilyen támadás eltalálta egy atomerőmű alállomását, ami annak leállását okozta. Azóta több orosz rakéta is áthaladt három ukrán atomerőmű fölött.

Galuscsenko elmondta, hogy a célba vett erőmű Ukrajna középső részén található, míg a másik két létesítmény az Európai Unió határának közelében van. Bár az Ukrenerho helyreállította a megsérült transzformátorokat, más esetekben kazettás bombákat is bevetettek, ami tovább nehezítette a helyreállítási munkákat.

Hirdetés

A miniszter szerint az augusztusi támadások tovább erősítették a nukleáris katasztrófától való félelmet, amely a Zaporizzsjai Atomerőmű orosz megszállása után keletkezett. Galuscsenko meggyőződése, hogy az atomerőműveket célzó támadások szándékosak.

Index nyomán

Hirdetés

Hirdetés