Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Kemény üzenetet küldött a NATO tábornoka: ha az orosz katonák megindulnak, szétlövik Szentpétervárt

Hirdetés

Rajmund Andrzejczak altábornagy, a lengyel hadsereg egykori vezérkari főnöke kijelentette, hogy Lengyelország felkészült arra az esetre, ha Vlagyimir Putyin úgy döntene, hogy Ukrajna után a NATO-t is célba veszi. Andrzejczak a német Bild lapnak adott interjúban beszélt erről, reagálva Kestutis Budrys, a litván elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának nyilatkozatára, amely szerint Oroszország a balti államok és Lengyelország irányába folytathatja terjeszkedési törekvéseit az ukrajnai háború lezárása után, – írja az Index.

Az egykori vezérkari főnök szerint egy esetleges ukrán vereség azt eredményezhetné, hogy Lengyelországot és a balti államokat orosz csapatok zárhatnák körbe, nemcsak Belarusz, hanem akár Lviv irányából is. Hangsúlyozta azonban, hogy Lengyelország készen áll egy ilyen eshetőségre, és azonnal válaszlépéseket tennének, ha Oroszország a NATO ellen indítana támadást.

„Ha Oroszország akár egyetlen centiméter litván területet is támad, a válasz azonnali lesz – nem az első napon, hanem az első percben. 300 kilométeres körzetben minden stratégiai célpontot támadni fogunk, és közvetlenül Szentpétervárra mérünk csapást” – nyilatkozta Andrzejczak.

Hirdetés

Hozzátette, hogy szerinte Oroszország visszatartható az agressziótól, ha a NATO tagállamai határozottan lépnek fel, és egyértelműen jelzik, hogy bármilyen támadás Lengyelország vagy a balti államok ellen teljes körű háborút jelentene Oroszország számára. Ennek érdekében Lengyelország 800 darab, 900 kilométeres hatótávolságú rakétát vásárolt, amelyek képesek mélyen az orosz területekre csapást mérni.

Index nyomán

Hirdetés

Hirdetés