Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Orosz képviselők ellen hirdetett vérbosszút a csecsen vezető

Hirdetés

Ramzan Kadirov, a Csecsen Köztársaság vezetője „vérbosszút” hirdetett orosz törvényhozók ellen, ami arra utal, hogy egyre vakmerőbben lép fel személyes politikai vitái során – olvasható a washingtoni Háborús Tanulmányok Intézetének (ISW) friss jelentésében, amit az Index szemlézett.

Kadirov október 10-én jelentette be a vérbosszút Szulejman Kerminov, a dagesztáni köztársasági szenátor, valamint Bekkhan Barahojev és Rizvan Kurbanov állami duma képviselők ellen. Az indoklás szerint ezek a politikusok „elvették” Oroszország legnagyobb online kiskereskedelmi vállalatát, a Wildberriest, annak társalapítójától, Vlagyiszlav Bakalcsuktól, és állítólag összeesküdtek Kadirov meggyilkolására.

A jelentés szerint Vlagyiszlav Bakalcsuk, a Wildberries társalapítója – feleségével, Tatjana Bakalcsukkal, a vállalat jelenlegi vezérigazgatójával – 2024 szeptemberében egy fegyveres csoport élén támadta meg a Wildberries két moszkvai irodáját. Bakalcsuk korábban Kadirovhoz fordult segítségért, hogy megakadályozza Tatjanát abban, hogy átvegye a vállalatot, állítva, hogy Kadirov korábban megmentette őt a börtöntől.

Hirdetés

Kadirov egy csecsen nyelvű Telegram-videóban hirdette meg a vérbosszút, de az orosz nyelvű kísérőszövegben nem részletezte a konfliktust, valószínűleg azért, hogy elkerülje az orosz média figyelmét.

Korábban Kadirov már nyíltan bírálta a Kreml tisztviselőit, többek között Alekszandr Basztrikint, az orosz Nyomozó Bizottság vezetőjét, annak 2024 júniusában tett kijelentései miatt a vallási szélsőségességről. Egyelőre nem világos, hogyan reagál Vlagyimir Putyin orosz elnök Kadirov vérbosszút hirdető kijelentésére, mivel bár Putyin támogatta Kadirov csecsenföldi uralmát, mindig törekedett arra, hogy Oroszországot harmonikus, soknemzetiségű és sokvallású társadalomként mutassa be.

Index nyomán

Hirdetés
Hirdetés