Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

Hírek

Donald Tusk üzent a migránsoknak: Csak az jöjjön, aki be akar illeszkedni

Hirdetés

Donald Tusk a Polgári Koalíció szombati értekezletén a migrációs politikáról beszélt, hangsúlyozva, hogy nem támogatnak olyan uniós terveket, amelyek sértik Lengyelország érdekeit, – írja a hvg.hu.

„Tiszteljük azokat, akik adót fizetnek, beilleszkednek a lengyel társadalomba, és elfogadják a szokásainkat, de 100%-osan ellenőrizni akarjuk, hogy csak ilyen külföldiek érkezzenek, mert a nyugati országokban sok rossz tapasztalat gyűlt össze” – emelte ki Tusk. Szerinte bár az előző kormány idegengyűlöletet szított, mégsem állította meg az illegális migrációt.

Tusk azt is kijelentette, hogy vissza fognak élni a menedékjog intézményével, ezért időszakosan és bizonyos területeken fel fogják függeszteni annak alkalmazását. Az emberséget számon kérők számára pedig úgy fogalmazott: „A leghumánusabb megoldás a határok hatékony védelme. Ha tudják, hogy a határ áthatolhatatlan, senki sem fog megpróbálni átjönni, így elkerülhetjük a tragédiákat a lengyel–belarusz határon.”

Hirdetés

Ez a megközelítés azonban nem győzte meg a lengyel Helsinki Emberi Jogi Alapítványt, amely szerint a kormány politikája felelőtlen. Az Alapítvány hangsúlyozta, hogy az alkotmány és a nemzetközi szerződések betartása mellett, kiutasításra csak egyéni elbírálás alapján kerülhet sor, nem kollektív alapon. Azok közül, akik egy éve lelkesen támogatták a mostani kormánypártok győzelmét, sokan csalódottak, mivel úgy vélik, hogy a Tusk-kormány a migrációs kérdésben ígéretei ellenére továbbra is elődje embertelen politikáját követi. A kormány azonban érzi a közvélemény nyomását, amely nem támogatja az emberi jogokra hivatkozó liberális nézeteket, és nem szeretné átengedni ezt a témát sem az ellenzéknek, sem a szélsőjobboldalnak, amely egyre népszerűbb a felmérések szerint.

Tusk emellett megköszönte, hogy az elmúlt évben visszaszerezhették a kormányzást azoktól, akik „megrontották a lengyel államot,” és akikről naponta derülnek ki újabb anyagi visszaélések.

A miniszterelnök fontos eredményeként emelte ki, hogy megszerezték az EU Helyreállítási Alapjából származó támogatásokat, megemelték a pedagógusok bérét, és új szociális juttatásokat vezettek be. Hozzátette, hogy bár néhány ígéretet a köztársasági elnök ellenállása vagy a koalíciós pártok nézeteltérései miatt nem sikerült teljesíteni, nincs okuk szégyenkezni.

Hirdetés

hvg.hu nyomán

Hirdetés