Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Itt van a Závecz közvélemény-kutató legmulatságosabb felmérése

Hirdetés

A Závecz Research nemrégiben közzétett egy meglehetősen ellentmondásos közvélemény-kutatást a jelenlegi politikai erőviszonyokról. Závecz Tibor cége ismert arról, hogy gyakran tévesen mér, különösen a baloldal javára. Korábban azt jósolták, hogy a Fidesz és Márki-Zay Péter vezette baloldali tömb szinte azonos támogatottságot élvez, illetve a DK-t is jelentősen túlbecsülték a júniusi EP-választások előtt. Závecz Tibor jó kapcsolatokat ápol a baloldali körökkel, egyik vállalkozása például támogatást kapott Korányi Dávid Action for Democracy szervezetétől, – írja az Origo.

Pénteken a Telexen jelent meg egy újabb furcsa közvélemény-kutatás, amely szerint a Fidesz és Magyar Péter pártja között mindössze néhány százalékos különbség van. A mérések alapján a Fidesz a teljes népesség körében 25%, a biztos szavazók körében pedig 39%-on áll, míg Magyar Péter pártja 21%, illetve 35%-on. A kutatás azt a benyomást keltette, mintha a két párt közötti különbség egyre csökkenne.

Ez az eredmény azonban óvatosságra int, mivel a kutatást az a Závecz Research készítette, amely korábban is rendszeresen felülmérte a baloldali pártokat és alulmérte a Fideszt. A 2022-es parlamenti választások előtt Záveczék például azt állították, hogy a kormánypártok és az ellenzék szinte fej fej mellett állnak – végül azonban a Fidesz 20%-os fölénnyel győzött. Hasonlóan téves előrejelzést tettek a júniusi uniós választások előtt is, amikor a Fideszt jelentősen alulmérték, míg a DK-t túlbecsülték.

Hirdetés

Az ilyen mértékű eltérések nehezen magyarázhatók pusztán hibával, ezért érdemes lehet más okokat keresni a tévedések mögött. Ráadásul a Závecz Research rendszeresen kap megbízásokat baloldali pártoktól, és nemrég kiderült, hogy az Action for Democracy is támogatta Závecz másik cégét, a SzondaPhone Kft.-t.

Hirdetés