Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Hazudott a brit lap: Magyarországra nem szállíthatnak atomfegyvereket

Hirdetés

Egy brit lap értesülései szerint az Egyesült Államok előretolt légibázissá fejlesztheti a Magyar Honvédség kecskeméti bázisát, és felmerült az is, hogy atomfegyverek hordozására alkalmas F–15-ös vadászgépek települhetnek Magyarországra, konkrét fegyvertípus megnevezésével. A Honvédelmi Minisztérium azonban cáfolta a The Telegraph állításait, hangsúlyozva, hogy az USA nem tett ilyen irányú kérést, és a magyar kormány sem most, sem a jövőben nem tervezi, hogy nukleáris fegyvereket telepítsenek magyar földre, – írja a Magyar Nemzet.

A minisztérium közleményében megerősítette, hogy Magyarország területén atomfegyver tárolására csak a kormány és az Országgyűlés hozzájárulásával kerülhetne sor, ilyen engedélyt azonban nem adtak, és a jövőben sem tervezik. A nyilatkozatot a Magyar Nemzet kérdésére adták ki, miután a The Telegraph cikke azzal foglalkozott, hogy az Egyesült Államok az Európai védelmi kezdeményezés részeként fejlesztheti a kecskeméti bázist, ahol akár nukleáris fegyverek célba juttatására képes repülőgépek is állomásozhatnak.

A brit lap beszerzési szerződésekre hivatkozva állítja, hogy az F–15 Eagle, A–10 Warthog és C–5 Galaxy típusú repülőgépek érkezhetnek a kecskeméti bázisra, amely jelenleg a magyar Gripenek és teherszállító gépek otthona. A cikk megemlíti, hogy az amerikai légierő korábban már állomásoztatott Magyarországon F–15-ös és F–16-os gépeket, ám ez nem volt állandó jellegű.

Hirdetés

A The Telegraph cikkében arról is szó esik, hogy a kecskeméti támaszpont modernizálása a NATO keleti szárnyának megerősítését szolgálja, tekintettel az Oroszországból érkező fenyegetésekre. A lap szerint a tervezett fejlesztések között szerepelnek új repülőgép-parkolóhelyek kialakítása, párhuzamos gurulóutak építése, valamint a fénytechnikai és üzemanyag-ellátó rendszerek korszerűsítése, 21 millió dollár értékben. Ezekről a potenciális beruházásokról és a már megvalósult fejlesztésekről a sajtó korábban már beszámolt.

A lap hivatkozott továbbá a 2019-ben aláírt Védelmi Együttműködési Megállapodásra (DCA), amely Magyarország és az Egyesült Államok katonai együttműködését szabályozza, és amely összhangban van Magyarország NATO-kötelezettségeivel, beleértve a védelmi kiadások GDP-arányos növelését és a rendszeres katonai gyakorlatok megtartásának jogi szabályozását.

Hirdetés

Hirdetés