Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Amerikai tábornok: Több tízezer katona áll készenlétben, ha Moszkva megtámadná a NATO-t

Hirdetés

A Der Spiegel egy közös interjút készített Carsten Breuer német vezérkari főnökkel és Christopher Cavoli amerikai tábornokkal, melyben mindkét katonai vezető világossá tette, hogy a NATO felkészül egy esetleges orosz támadásra. Szerintük a fenyegetés nagyon komoly, és Oroszország megerősödve kerülhet ki az ukrajnai háborúból, függetlenül annak végkimenetelétől, – írja az Index.

Christopher Cavoli amerikai tábornok hangsúlyozta, hogy a GDP 2 százalékának védelmi kiadásokra fordítása csak a minimális elvárás. Felszólította a NATO tagországait, hogy növeljék védelmi költségeiket. „A NATO-nak jelentősen fejlesztenie kell katonai képességeit” – fogalmazott Cavoli, miközben Carsten Breuer is megerősítette, hogy ez elengedhetetlen.

Cavoli rámutatott, hogy „a 2 százalék nem lesz elegendő, amikor konkrét katonai követelményeket fogalmazunk meg az egyes országok számára”. Hozzátette, hogy a NATO-tagországok fegyveres erői az elmúlt két évben jelentősen javították műveleti készenlétüket, és fontos lépéseket tettek a védelmi képességek korszerűsítésére.

Hirdetés

„Ma már több tízezer katona áll készenlétben, és rövid időn belül bevethető, ha a legrosszabb forgatókönyv valósul meg” – emelte ki Cavoli.

Hirdetés