Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

GazdaságHírekVilág

BRICS-bankjeggyel a kezében kapták lencsevégre Putyint

Hirdetés

A kazanyi BRICS-csúcstalálkozón Vlagyimir Putyin orosz elnöknek egy BRICS-bankjegyet adtak át, amelyről kiderült, hogy inkább szimbolikus, mint valódi.

A bankjegyet a kibővített formában megrendezett BRICS-találkozó befejezése után mutatták meg az orosz elnöknek. Mint az újságírók észrevették, az államfő a bankjeggyel a kezében hagyta el a termet, amelyet aztán mosolyogva mutatott meg a minisztereknek. A bankjegyet átadta a központi bank vezetőjének, Elvira Nabiullinának.

Utóbbinak nem tetszett a bankjegy – mondta később Dmitrij Peszkov, az államfő sajtótitkára. Azt javasolta, hogy a kereskedelmi és iparkamara nyomtassa ki a szimbolikus bankjegyet. Peszkov ugyanakkor „kvázi pénznek” nevezte a bankjegyet. Az elnöki szóvivő magyarázata szerint a BRICS-tagállamok közös munkájának jelképe.

Hirdetés

A bankjegyen a szövetség szimbólumai, a tagországok zászlói szerepelnek. A címlet értéke 100 millió.

Emlékeztetnek arra, hogy a szövetség eredetileg Oroszország, Brazília, India, Kína és Dél-Afrika részvételével jött létre, 2024 januárjától pedig csatlakozott hozzájuk Egyiptom, Irán, az Egyesült Arab Emírségek és Etiópia.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés