Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

GazdaságHírekVilág

Nagy dobásra készülnek Putyinék

Hirdetés

Vlagyimir Putyin közös befektetési platform és gabonatőzsde létrehozását javasolta a BRICS-országok kazanyi csúcstalálkozójának második napján, szerdán. Jelenleg a BRICS tagjai közé tartozik Brazília, Oroszország, Kína, India, Dél-Afrika, Egyiptom, Etiópia, Irán, az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia.

Putyin, aki az orosz soros elnökség nevében szólt, kiemelte, hogy a befektetési platform segítene a BRICS gazdaságainak teljes potenciálját kihasználni, és a globális gazdasági növekedés előnyeit hasznosítani.

„Egy új BRICS befektetési platform létrehozását javasoljuk, amely gazdaságaink támogatására szolgálna, és pénzügyi forrásokat biztosítana a globális Dél és Kelet országai számára” – mondta az orosz elnök.

Hirdetés

Továbbá javasolta egy gabonatőzsde alapítását, amely később teljes körű árutőzsdévé válhatna, elősegítve a termékek és nyersanyagok tisztességes árazását, valamint a nemzeti piacok védelmét a külső beavatkozásoktól és spekulációktól.

Hszi Csin-ping kínai elnök hangsúlyozta az ukrajnai konfliktus eszkalációjának megakadályozását, és felhívta a figyelmet a békepárti országok kezdeményezésére, amely Kína, Brazília és más globális déli országok támogatásával jött létre.

A csúcs zárónyilatkozata megerősítette a stratégiai együttműködés és partnerség bővítésének szándékát, különösen a nemzeti valuták használatát illetően. A nyilatkozat tartalmazta a résztvevők álláspontját az ukrajnai helyzetről is, kiemelve a konfliktus békés rendezésére vonatkozó közvetítési szándékot.

Hirdetés

A BRICS vezetők megbeszélést folytattak a csoport bővítésének kritériumairól is. Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója közölte, hogy már 13 új ország nevét tartalmazó bővítési lista készült, azonban ezek nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Putyin arról is beszámolt, hogy a globális Dél és Kelet több mint 30 országával szeretnék szorosabbra fűzni a kapcsolatokat a csoporttal.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője, válaszolva a kijevi bírálatokra, hangsúlyozta, hogy Ukrajna nem akadályozhatja meg másokat abban, hogy részt vegyenek a BRICS-csúcstalálkozón.

Hirdetés

MTI – Mandiner nyomán

Hirdetés