Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Itt a Nézőpont felmérése: toronymagasan vezet a Fidesz

Hirdetés

A Nézőpont Intézet szerint az erőviszonyok változatlanok maradtak az egy hónappal korábbi állapothoz képest. A legújabb közvélemény-kutatást október 14-17. között végezték, az európai parlamenti vita utáni héten, és az eredményeket csütörtökön ismertették, – írja a Mandiner.

Mivel különböző közvélemény-kutatók eltérő módszerekkel dolgoznak, a Nézőpont most nemcsak a legvalószínűbb listás eredményeket, hanem a teljes felnőtt népesség és a biztos szavazók preferenciáit is bemutatta.

A teljes felnőtt, választókorú lakosság körében a Fidesz-KDNP támogatottsága 36 százalék, míg a Tisza Párt 25, a Mi Hazánk Mozgalom 5, a Demokratikus Koalíció pedig 3 százalékon áll. Ez a csoport azonban nem pontosan tükrözi a választási verseny viszonyait, mivel nem veszi figyelembe a részvételi hajlandóságot vagy a rejtőzködő szavazókat.

Hirdetés

A legvalószínűbb listás eredmények a választáson biztosan részt vevő és pártpreferenciát is megnevező szavazók alapján készültek, a rejtőzködő szavazók statisztikai módszerekkel kerültek beazonosításra. Ezen becslés alapján a Fidesz-KDNP 46 százalékos támogatottságra számíthat, ami közel áll az előző időszakok eredményeihez (45-47 százalék).

A Tisza Párt 35 százalékon áll, ami 11 százalékponttal marad el a kormánypártok mögött, ez megegyezik a korábbi eredményükkel. Az ellenzéki pártok közül még a Mi Hazánk Mozgalom (6 százalék) és a Demokratikus Koalíció (5 százalék) jutna be a parlamentbe.

A biztos szavazó pártválasztók körében – akik biztosan részt vesznek a választáson és megneveztek egy pártot – a Fidesz-KDNP támogatottsága 49 százalék, míg a Tisza Párté 34 százalék. A Mi Hazánk Mozgalom itt is 5 százalékon áll, míg a Demokratikus Koalíció ezzel a bázissal 3 százalékon állna, így nem jutna be a parlamentbe. Ebben az elemzésben azonban nem számolnak a rejtőzködő szavazókkal, akik nem adják meg pártpreferenciájukat.

Hirdetés
Hirdetés