Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Zaharova: Moldovában meghamisították a népszavazás eredményét

Hirdetés

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint a moldovai kormány csalással és az ellenzéki szavazatok elhallgatásával éppen csak át tudta vinni az EU-csatlakozásról szóló népszavazást, írja az Orosz Hírek.

Chisinau hétfőn bejelentette, hogy a népszavazás az EU-integrációról mindössze kevesebb mint egy százalékos különbséggel zárult, és a győzelmet a külföldön élő, EU-párti moldovaiak szavazatai biztosították, miközben a korábbi eredmények az ellenzők erősebb támogatottságát mutatták.

Zaharova szerint az ország egyértelműen elutasította az EU-integrációt, de a hatóságok, különösen Maia Sandu moldovai elnök, eltitkolták az eredményeket. Kiemelte, hogy a végleges eredményeket, amelyek 50,46%-os támogatást mutattak az EU-csatlakozás mellett és 49,54%-ot ellene, utolsó pillanatban manipulálták. Hozzátette, hogy a szavazatszámlálás folyamata „nem volt logikus”.

Hirdetés

Zaharova azzal is vádolta a moldovai hatóságokat, hogy lényegében kizárták az Oroszországban élő moldovaiakat a szavazásból, mivel csak két szavazóhelyiséget nyitottak számukra, míg az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában mintegy kétszáz állt rendelkezésre. Ez óriási sorokat eredményezett, és sokan nem tudták leadni voksukat.

Zaharova bírálta a moldovai külügyminisztériumot, amiért a sorok szervezését akadályozással vádolta meg, és ezt gúnyosnak és a saját állampolgárok iránti tiszteletlenségnek nevezte. Az EBESZ megfigyelői ugyan üdvözölték a szavazás eredményét, de jelezték, hogy az ellenzék képviselete problémás volt, és a versengés nem zajlott egyenlő feltételek mellett.

Orosz Hírek nyomán

Hirdetés
Hirdetés