Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Botrány: Zelenszkij jobbkeze segített megúszni kollégáinak a frontot

Hirdetés

Gyanúsan sok lett a „rokkant” az ukrán ügyészek között.

Andrij Kosztyin, Ukrajna főügyésze lemondott – számolt be a Euronews. A lépésre azt követően került sor, hogy az ukrán biztonsági tanács is foglalkozott az állami tisztviselők körében elterjedt hamis rokkantsági igazolások ügyével.

Ukrajnában a rokkantsági igazolás felmentést adhat a katonai szolgálat alól, miközben az ilyen papírral nem rendelkező katonaköteles férfiakat akár piacokról és uszodákból is besorozzák, hogy a frontvonalra küldjék őket. Emellett a rokkantság segéllyel is jár.

Hirdetés

Kosztyin a lemondásában kifejtette, hogy teljesen egyetért Volodimir Zelenszkij elnök azon törekvésével, hogy érvénytelenítsenek minden jogellenes döntést a rokkantsági státuszok, rokkantnyugdíjak és egyéb segélyek ügyében, valamint világos törvényi és szervezeti reformokat vezessenek be, és az egyéni felelősséget is érvényesítsék. A főügyész politikai helyzete azután vált tarthatatlanná, hogy kiderült, Ukrajna Hmelnickiji régiójában közel ötven ügyész kapott rokkantsági igazolást. Egy belső vizsgálat során az is napvilágra került, hogy ezen a területen az ügyészek 61 százaléka rendelkezik ilyen igazolással.

Zelenszkij elnök felszólította a kormányát, hogy reformálják meg a rokkantság megállapításának rendszerét, és 2024 végére számolják fel a jelenleg működő egészségügyi bizottságokat. „Számtalan megalapozatlan rokkantsági eset van a köztisztviselők körében” – mondta Zelenszkij. Az ukrán belbiztonsági szolgálat (SzBU) szintén bejelentette, hogy 2024-ben 64 egészségügyi bizottsági tag ellen indítottak büntetőeljárást, közülük kilencet már el is ítéltek.

Kosztyin 2022-ben lett főügyész, és már kinevezésekor is feltűnést keltett, hogy az elnök pártja, a Nép Szolgája képviselője volt. Zelenszkij szokása, hogy politikai szövetségeseit nevezi ki erre a pozícióra: Kosztyin elődje, Irina Venegyiktova is a Nép Szolgája képviselője volt, jelenleg Svájc nagykövete, míg az első főügyész, Ruszlan Rjabosapka az elnöki hivatal helyettes vezetője volt a kinevezése előtt.

Hirdetés

Mandiner nyomán

Hirdetés
Hirdetés