Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Putyin: Oroszország és Kína az Eurovíziós Dalfesztivál riválisán dolgozik

Hirdetés

Oroszország és Kína a film- és zeneipar segítségével kívánja szorosabbra fűzni kulturális kapcsolatait – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök. A múlt heti BRICS-csúcstalálkozón számos projektről esett szó, köztük közös filmprodukciókról és egy nemzetközi zenei fesztivál létrehozásáról, – írja az Orosz Hírek.

Vasárnap, Pavel Zarubin, a Rosszija-1 tudósítójának Telegram-csatornáján megjelent interjújában Putyin méltatta Hszi Csin-ping kínai elnök kezdeményezését a két ország filmes együttműködésének bővítésére.

Hirdetés

Az orosz elnök hangsúlyozta Oroszország és Kína kulturális és történelmi kapcsolatait, kiemelve a két nemzet „hősies és gazdag történelmi múltját” és számos közös történetüket, amelyeket szélesebb közönséghez szeretnének eljuttatni.

Putyin említést tett egy új, nagyszabású fesztivál ötletéről is, amely az Intervízió mintájára jöhetne létre – egykor az Eurovízió alternatívája volt.

„Amikor ezt felvetettük, kínai partnereink azonnal támogatták az ötletet. Meglátjuk, mi valósul meg belőle” – tette hozzá Putyin.

Hirdetés

Az Intervízió nemcsak a szocialista országok előadóit vonzotta, hanem olyan országokból is érkeztek versenyzők, mint Hollandia, Ausztria, Belgium, Finnország, Spanyolország, Kanada és Portugália. A fesztivál 1965 és 1980 között zajlott Csehszlovákiában, majd Lengyelországban.

A Szovjetunió felbomlása után ismét megpróbálták életre hívni a versenyt: 2008-ban Szocsiban rendezték meg, 11 résztvevő országgal az egykori szovjet köztársaságok közül. Moszkva 2023-ban javasolta az Intervízió újjáélesztését, most már a közép-ázsiai országok, a Sanghaji Együttműködési Szervezet tagállamai, a BRICS-országok és más érdeklődő nemzetek részvételével.

Oroszország 1994-től az Eurovízión versenyzett, ám 2022-ben kizárták az Ukrajnával kapcsolatos konfliktus eszkalálódása után. Több orosz művészt, köztük Polina Gagarinát, a 2015-ös Eurovízió résztvevőjét, szankciókkal sújtotta az EU, mivel nem ítélte el az orosz kormányt.

Hirdetés

Moszkva többször is bírálta az orosz kultúra nyugati „eltörlését,” Putyin szerint a kultúra „szélsőséges politizálása” a kultúrát „geopolitikai intrikák eszközévé” tette.

Hirdetés