Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Libanoni elnök: nem kizárt, hogy a robbanást rakéta becsapódása okozta Bejrútban

Hirdetés

Libanonban egyelőre még folyik a vizsgálat a tegnapelőtti robbanás okának kiderítésére. A maronita keresztény Michel ’Aoun, libanoni államelnök ma délelőtt egy sajtóbeszélgetés folyamán kijelentette: A bejrúti kikötőben történt robbanásnak több előidézője is lehetett, s ezért az sem kizárt, hogy azt külső beavatkozás, például rakéta becsapódása idézte elő. Közben a robbanás ismert halálos áldozatainak száma 154-re emelkedett, s a mentőosztagok a romok között tovább kutatnak az esetleges túlélők után – írja az al-hurra.com libanoni hírportál és az izraeli Jedi’ot Áháronot újság honlapja.



Michel Aoun libanoni elnök (fotó: media.mehrnews.com)

Michel ’Aoun, Libanon maronita keresztény államelnöke ma délelőtt kiállt a helyi sajtó elé, s egy kérdésre válaszolva elmondta: nem tartja kizártnak, hogy a bejrúti kikötőben tegnapelőtt végbement, irtózatos pusztítást okozó robbanás „külső beavatkozás” következménye. A tevékeny katonai múltja miatt a nép és a politikusok körében „generálisnak” is nevezett libanoni elnök ezzel együtt kijelentette, hogy a tragédiát kivizsgáló szakértők továbbra is több szálon nyomoznak. Magyarán, lehetséges, hogy tényleg emberi mulasztás vagy felelőtlenség miatt robbant be az ammónium-nitrát, de nem zárják ki a rakétatámadás lehetőségét sem.

Hirdetés


A romok között továbbra is élők után kutatnak (fotó: alhurra.com)

Mint ismert, a libanoni hatóságok által hat évvel ezelőtt lefoglalt, s azóta a bejrúti kikötőben tárolt, mintegy 2 750 tonna ammónium tegnapelőtt reggel berobbant, a légnyomás a libanoni főváros jelentős részét szó szerint letarolta. Jelenleg 154 halálesetről lehet tudni, de a romba dőlt épületek alatt a mentőosztagok továbbra is túlélők, sebesültek, illetve holtak után kutatnak. A használható, épségben maradt kórházakban több mint ezer, közülük 120 kritikus állapotban levő sérültet ápolnak.

Az alhurra.com című libanoni hírportál ma kitett egy megrázó fényképet, amelyen a tegnapelőtti robbanás két súlyosan megsebesült áldozata, egy fiatal pár vérükben fekve keresik egymás kezét. A hírportál kitett egy magánszemély által felvett, s eredetileg a Twitteren megjelent videót is, amely a kikötői robbanás utáni első, mintegy másfél percet örökíti meg.

Hirdetés


Sebesült fiatal pár a bejrúti robbanás után (fotó: alhurra.com)

Bejrútban és Libanon-szerte ma is folynak a tüntetések a kormány ellen, miután a lakosság szerint a politikai vezetés felelős azért, hogy a bejrúti kikötőben hat éven keresztül ellenőrizetlenül, felelőtlenül tárolták a tegnapelőtt berobbant hatalmas mennyiségű ammóniumot. Szintén az alhurra.com hírportál tette ki azt a fényképet, amelyen egy elkeseredetett libanoni nő Emmanuel Macron francia elnök tegnap, Bejrútban tett látogatása idején a libanoni értelmiség, s főleg a keresztények által anyanyelvként beszélt francia nyelven egy papírlapra ezt írta: „A libanoni kormány terroristákból áll”.


Bejrúti nő Macronnak: „A libanoni kormány terroristákból áll” (fotó: Bilál Huszejn)

Hirdetés

Tény az, hogy egykor a Közel-Kelet Svájcának mondott, ám mostanra elsősorban a Szíria ellen folyó terrorháború miatt az onnan beözönlő menekültáradat, valamint a felekezeti és etnikai ellentétek miatt elszegényedett Libanont a tegnapelőtti csapás még nagyobb nyomorba és kilátástalanságba sodorta.

H. J. – Kuruc.info

Korábban írtuk: A libanoni hatóságok nem zárják ki, hogy „külső beavatkozás” okozta a robbanást – Izrael lehet, hogy ott se volt

Hirdetés

A libanoni hatóságok nem zárják ki, hogy külső beavatkozás okozta a bejrúti kikötői negyedet romba döntő robbanást, de a baleset és a hanyagság lehetőségét is vizsgálják – mondta el Michel Aun libanoni elnök pénteken. Eközben 154-re emelkedett a halálos áldozatok száma.

A mintegy ötezer sérült ötöde kórházi ellátásra szorul, és 120 ember válságos állapotban van – írta Hamad Haszan libanoni egészségügyi miniszterre hivatkozva az NNA libanoni állami hírügynökség.

Michel Aun hangsúlyozta: egyelőre nem sikerült megállapítani a robbanás okát, de nem zárható ki, hogy külső beavatkozás – például rakéta vagy bomba – okozta a bajt. Aun hozzátette: három szinten zajlik a nyomozás. Először is vizsgálják, hogyan került a raktárba a robbanóanyag, és milyen körülmények között tárolták, másodszor hanyagság és baleset jelei után kutatnak, harmadszor pedig azt is körbejárják, történt-e külső beavatkozás. Az üggyel kapcsolatban eddig 16 embert vettek őrizetbe.

Izrael lehet, hogy ott se volt

Az Egyesült Államok korábban közölte: nem zárja ki, hogy támadás miatt robbant be a kikötő egyik raktárában tárolt 2750 tonna ammónium-nitrát. Izrael, amely több háborút vívott Libanonnal, szinte azonnal jelezte, hogy nincs köze a történtekhez.

Az ENSZ emberi jogi főbiztossága független vizsgálatot követelt az ügyben. Rupert Colville, a főbiztos szóvivője arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy nyújtson gyors és hosszú távú segítséget Libanonnak. Colville emellett felszólította a közel-keleti ország vezetőit, hogy vessenek véget a politikai csatározásoknak, és orvosolják a lakosság sérelmeit.

Eközben az ENSZ szakosított szervezetei vállvetve próbálnak segítséget nyújtani a pusztító erejű bejrúti robbanás áldozatainak, és a katasztrófa által még nehezebb helyzetbe került, amúgy is gyenge lábakon álló egészségügyi és élelmiszer-ellátási rendszernek.

Mínusz 500 kórházi ágy

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a robbanás következtében mintegy 500 ággyal szűkült a libanoni kórházak kapacitása, és megsemmisült több ezer védőfelszerelés, melyet a koronavírus-járvány megfékezésére használtak volna. Ennek pótlását segélyekből igyekszenek megoldani.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) arról tájékoztatott, hogy a robbanás károkat okozott mintegy 120 iskolában, amelyekben összesen 55 ezer gyerek tanult. Emellett mintegy 80 ezer gyerek otthona semmisült meg, és sok háztartásban korlátozott a víz- és az áramszolgáltatás – mondta el egy genfi sajtótájékoztatón Marixie Mercado UNICEF-szóvivő.

Az ország központi gabonatárolója is megsemmisült

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) liszttel és gabonával támogatja Libanont az élelmiszerhiány elkerülése érdekében. A robbanásban a közel-keleti ország központi gabonatárolója is megsemmisült.

A WFP genfi közleményében az írta: aggódik, hogy a robbanás és a bejrúti kikötőben keletkezett kár súlyosbítja az amúgy is ingatag élelmiszer-biztonsági helyzetet, amely tovább romlott a gazdasági válság és a koronavírus-járvány miatt. A szervezet élelmiszercsomagokat oszt szét családok ezrei között, és szükség esetén kész megszervezni az ellátási láncot, valamint logisztikai támogatással és szakértőkkel segíteni Libanont.

(MTI)

Hirdetés