Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

BulvárÉrdekességek

18. próbálkozásra sem sikerült kivégezni egy amerikai halálraítéltet

Hirdetés

Egy ponton, a halálára váró férfi még segíteni is próbált hóhérjának, de nem járt sikerrel.

Romell Broom 24 évet töltött halálsoron egy Ohio-i fegyházban, miután elítélték. A férfi 1984-ben elrabolt, megerőszakolt, majd meggyilkolt egy 14 éves lányt. Broom kivégzését 2009 szeptember 15-re tűzték ki, miután elhasalt ügyvédi csapatának beadványa, amely egy DNS-mintával tisztázta volna az amerikai férfit.

Ahogyan a legtöbb esetben, úgy Broomot is méreginjekcióval kívánták kivégezni, az ilyenkor szokásos eljárásnak megfelelően, a férfit leszíjazták, majd előkészítették élete kioltásához szükséges méregkoktélt, amelyet ilyen esetben egy kézen elhelyezett kanülön keresztül szoktak beadni.

Hirdetés

A kivégzést végző szakemberek azonban nem várt akadályokba ütköztek, ugyanis a férfin egyszerűen nem találtak megfelelő vénát az injekció beadásához. A Mirror szerint, egy ponton még a halálra várakozó Broom is segíteni próbált, hogy megfelelő pontot találjanak az injekció beadásához, ám a férfi vénái újra és újra összeomlottak. Ezt követően a férfit egyenesen ültették, karjaiba, majd lábaiba próbálták beadni a mérget, ám az eljárás fájdalmas volt, ezért két óra szenvedés után úgy döntöttek, hogy feladják.

A következő időpontra a kivégzést végzők igyekeztek olyan megoldást találni, amely végre végez a férfival, ugyanakkor nem okoz neki szenvedést. Ám ezúttal is kudarcba fulladtak.

Broom a kivégzési próbálkozások után.

Közben az Amnesty International kampányt indított az eljárás ellen, és maga Broom is írt egy könyvet halálsoron átélt megpróbáltatásairól, valamint megtámadták az eljárást, miszerint a kivégzés kvázi elvégzése után, újabb kivégzést írtak ki.

Hirdetés

Végül 2016-ban a bíróság úgy döntött, a kivégzés csak a méreginjekció beadásával tekinthető megtörténtnek, így a hatóság jogosult új kivégzés kiírására. 2020-ban lett volna az újabb kivégzés, ám ekkor az államban nem volt elérhető az ilyenkor használatos méreg, így az ítélet végrehajtását 2022-re halasztották.

Erre azonban már egészen biztosan nem fog sor kerülni, ugyanis Broom 2020 decemberében, 68 éves korában elhunyt, koronavírusban.

Forrás: Mirror.uk – Noizz.hu

Hirdetés
Hirdetés