Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItton

Katonák fertőtlenítik a Pesti úti idősotthont – Karácsony szerint minden rendben van

Hirdetés

Elkezdődött a Pesti úti idősotthon fertőtlenítése, vasárnap reggel katonák érkeztek a helyszínre és elkezdték a munkát, ami várhatóan napokig tart majd – hangzott el az M1 aktuális csatorna híradójában.

Felidézték: az intézmény teljes fertőtlenítését Müller Cecília országos tisztifőorvos rendelte el, miután az idősotthonban már csaknem 200-an kapták el a koronavírus-fertőzést és nyolcan elhunytak. Vizsgálat is indult annak kiderítésére, az idősek kaptak-e megfelelő egészségügyi ellátást.


Katonák érkeznek a Pesti úti idősotthonba (kép: MTI/Mónus Márton)

Hirdetés

Az M1 tudósítása szerint 9 óra előtt pár perccel érkeztek meg a Magyar Honvédség vegyvédelmi zászlóaljának katonái az idősotthonhoz, a katonák védőruhába öltöztek és gázálarcot húztak.

Korom Ferenc, a Honvéd Vezérkar főnöke a műsorban elmondta, különböző mentesítő anyagokat fognak használni.

„Ahol hidegburkolatok vannak, csempe, járólap, ott klóralapút, a lakóterekben azért, hogy óvjuk az egészségét a bentlakó időseknek, illetve nyilván óvjuk az értékeiket, a bútorzatot, az egyéni értékeket, ott alkoholalapút fogunk használni” – mondta. Hozzátette: van, ahol úgynevezett hidegpárával, hideg gőzzel fognak biológiai mentesítőanyagot használni.

Hirdetés


Katonák fertőtlenítik a Pesti úti idősotthont (kép: MTI/Mónus Márton)

Az M1 tudósítása szerint a katonákat is lefertőtlenítették, mielőtt elkezdték volna a munkát, és a portától indulva „szinte centiméterenként” haladtak előre.

Karácsony szerint minden rendben

Hirdetés

A főpolgármester vasárnap újabb dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyekből szerinte kiderül, hogy a Pesti úti idősotthon is mindenben a jogszabályoknak megfelelően működik.

Karácsony Gergely a Facebook-oldalán közzétett írásában fővárosi idősotthonokban végzett kormányzati ellenőrzések jegyzőkönyveit tette elérhetővé, amelyek fő tanulsága szerinte, hogy „nagyszerű, áldozatos munkát végeznek az idősotthonokban dolgozók, miközben meg kell küzdeniük az egészségügyi és szociális szféra évtizedes magára hagyottságából fakadó gondokkal, például a munkaerőhiánnyal”.


(Kép: MTI/Mónus Márton)

Hirdetés

Hangsúlyozta, a Pesti úton szombaton végrehajtott „rajtaütésszerű ellenőrzés” is jogszabályszerűséget állapított meg.

A főpolgármester úgy fogalmazott, hálával és megbecsüléssel tartoznak a dolgozóiknak. „Nem fogom hagyni, hogy mindazok, akik a járvány elleni védekezés helyett politikai leszámolásba kezdtek, lebecsüljék a dolgozóink erőfeszítéseit és áldozatvállalását” – tette hozzá.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szombaton ízléstelennek nevezte, hogy a főpolgármester „menekül az egyenes kiállás és a felelősség elől”. Ha egy intézménynek az önkormányzat a fenntartója, akkor az ott történtekért az önkormányzat a felelős. Ebben az esetben a fővárosi – írta Facebook-oldalán.

Hirdetés

(MTI)

Hirdetés