Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

“Erdély román föld!” – Sepsiszentgyörgyre mennek provokálni az úzvölgyi temetőt feldúló román nacionalisták

Hirdetés

Sepsiszentgyörgyön ünnepli a trianoni döntés centenáriumát az Úzvölgyi katonatemetőben szervezett akciói által elhíresült nacionalista Calea Neamului (A nemzet útja) Egyesület. A város magyar polgármestere nyugalomra intette a székelyföldi város lakóit.

Sepsiszentgyörgyön ünnepli a trianoni döntés centenáriumát az Úzvölgyi katonatemetőben szervezett akciói által elhíresült nacionalista Calea Neamului (A nemzet útja) Egyesület.

Ünneplés után lakmározás

Hirdetés

Az egyesület Facebook-oldalán közölte, hogy Sepsiszentgyörgy központjában, a rövid időre Moldvát és Erdélyt is elfoglaló Vitéz Mihály havasalföldi vajda lovasszobra előtt verses, zenés műsorral ünneplik meg csütörtökön délután 14 órától a trianoni békeszerződés centenáriumát. „Sepsiszentgyörgyre megyünk június negyedikén, oda, ahol a magyar irredentizmus máig nem ismeri el a trianoni döntést, nem ismeri el, hogy Erdély román föld” – áll a bejelentésben. Mihai Tirnoveanu, a nacionalista egyesület elnöke személyes Facebook-oldalán három másik egyesületet is megjelölt, amelyek már jelezték, hogy csatlakoznak a megmozduláshoz. Közölte: a sepsiszentgyörgyi rendezvényt közös lakmározás követi egy „mesés helyen”.

Sărbătorim Trianonul la Sfântu Gheorghe.Asociația Calea Neamului organizează joi, 4 iunie, începând cu ora 14, un…

Hirdetés

Posted by Calea Neamului on Tuesday, June 2, 2020

Személyes oldalán az egyesület vezetője azt is kifejtette:

azért nem Brassóban, Craiován vagy Galacon ünnepelnek, mert ezekben a városokban „a magyar irredenta erők nem kérnek területi autonómiát”.

Hirdetés

Cu pași hotărâți ne îndreptăm spre aniversarea Trianonului la Sfântu Gheorghe!Joi ora 14, în fața statuii Voievodului Mihai Viteazu (centrul orașului). Revin cu detalii.

Posted by Mihai Tîrnoveanu on Tuesday, June 2, 2020

Úgy vélte: Sepsiszentgyörgyön kell megértetni az emberekkel, „hogy Erdély román föld, hogy Hargita és Kovászna megye a román nemzetállam része, melyben a román az egyetlen hivatalos nyelv”. Azt is hozzátette: azért lobogtatják Sepsiszentgyörgyön a román zászlót december elsején, az Erdély és Románia egyesülését kimondó gyulafehérvári nyilatkozat évfordulóján, vagy január 24-én, Moldva és Havasalföld egyesülésének ünnepén, és Trianon ünnepén is, mert itt mások gyászlobogókat vagy Magyarország zászlaját lengetik. „Itt van szükség a román identitás kinyilvánítására, mert ezt az identitást itt vonják kétségbe, itt akarják eltörölni” – jelentette ki az egyesületi vezető.

Hirdetés

„Ezek hazamennek, de mi itt kell maradjunk” 

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a Maszol.ro portálnak adott nyilatkozatában nyugalomra intette a székelyföldi város lakóit. Elmondta: kulturális eseményt jelentettek be a szervezők, amelyet az önkormányzatnak nem kell engedélyeznie. A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben kiadott miniszteri rendelet szerint azonban a szabadtéri kulturális rendezvények szervezőinek egy járványtani stratégiát is be kell mutatniuk. A polgármester szerint Mihai Tirnoveanu szerdán bemutatta ezt a stratégiát az önkormányzatnak, illetve az engedélyezési bizottságban részt vevő csendőrség és rendőrség képviselőinek. Ezt továbbküldték a Kovászna megyei tisztiorvosnak véleményezésre, és ez alapján döntenek az engedélyezésről.

Kezeljük ugyanazzal a nyugalommal és önbizalommal ezt a megnyilvánulást, mint amikor december elsején provokátorok érkeznek a városba. Mindig legyen szem előtt, hogy ezek jönnek és hazamennek, de mi itt kell maradjunk” – fogalmazta meg sepsiszentgyörgyiekhez intézett felhívásában Antal Árpád polgármester. A Brassóban élő Mihai Tirnoveanu által képviselt Calea Neamului román nacionalista szervezet évek óta a székelyföldi városokban ünnepli a román nemzeti ünnepeket. Ez az egyesület volt az egyik szervezője a hősök napja alkalmából tavaly és idén tartott úzvölgyi rendezvényeknek. Az általa és partnerei által mozgósított többezres tömeg tavaly június 6-án erőszakkal hatolt be az úzvölgyi katonatemetőbe, melyet a székelyföldiek élő lánccal próbáltak megvédeni.

Hirdetés

(MTI)

Hirdetés