Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekTudomány

Új módszerrel tudják megjósolni, hol robban be hamarosan a koronavírus

Hirdetés

Egy bostoni kórház kutatói megnézték, milyen összefüggés van az egyes emésztőrendszeri tünetekre történő internetes keresések és a koronavírus-járványgócok kialakulása között. Az eredmény alapján érdemes gyakran vizsgálgatni a Google Trends-et, mert előrejelezheti, hol lobban be a közeljövőben a fertőzés.

A gasztrointesztinális, azaz emésztőszervi tünetekre történő internetes keresések akár hetekre előre is megjósolhatják a Covid-19 járványgócok kialakulását – derült ki a Massachusetts General Hospital kutatóinak tanulmányából, amelyet a Bloomberg idézett vasárnap.

A kutatók a január 20. és április 20. közötti időszakra hasonlították össze az ízlelés és az étvágy csökkenésével, hasmenéssel kapcsolatos internetes keresések adatait a regisztrált koronavírusos esetek számával 15 amerikai államban. Azt találták, hogy a keresések száma különösen New York, New Jersey, Kalifornia, Massachusetts és Illinois esetében mutatnak szoros öszefüggést a 3-4 hét múlva bekövetkező koronavírus esetszám-emelkedéssel.

Hirdetés

A tanulmány elkészítésében közreműködő gasztroenterológus, Kyle Staller szerint az adatok aláhúzzák az emésztőrendszeri tünetek jelentőségét a Covid-19 fertőzés előjeleként. A Google Trends pedig – a keresőóriásnak az a szolgáltatása, amelynek segítségével követhető, hogy egy adott időszakban milyen kifejezésekre milyen gyakorisággal kerestek rá, akár területi bontásban – egy értékes eszköz lehet a pandémia előrejelzésében.

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

Az elitmed.hu orvostudományi portál egy tanulmány alapján korábban arról írt: miközben az új coronaria vírus (2019-nCoV) fertőzés légúti tünetei jól ismertek, azonban azok az emésztőszervi panaszok, melyek a 2019-nCoV fertőzés során megelőzhetik a légúti tüneteket, sokkal kevésbé: ezek elsősorban az émelygés és a hasmenés. Ezek előfordulási gyakoriságában nagy eltérések mutatkoznak a leírások között: 5-50%-ig szórnak az adatok.

Hirdetés

Nem véletlen az sem, hogy világszerte – így Magyarországon is – végeznek szennyvízvizsgálatokat az új koronavírus örökítőanyagának kimutatására. A szennyvízben észlelt koncentráció-növekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését; a legfrissebb hazai eredmények alapján Nyíregyházán, Budapest észak és központi területein és Debrecenben várnak leginkább növekedő tendenciát – itt írtunk a részletekről.

Forrás: Privátbankár.hu

Hirdetés
Hirdetés