Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

A Mohamed a legnépszerűbb babanév Párizs külvárosaiban

Hirdetés

A Párizs külvárosaiban adott csecsemőnevek többsége az iszlámhoz kapcsolódik a francia Statisztikai és Gazdasági Tanulmányok Nemzeti Intézete (Institut national de la statistique et des études économiques, INSEE) által kibocsátott számítások szerint.

Seine-Saint-Denis párizsi külváros arról ismert, hogy migrációs hátterű lakosok nagy arányával, valamint illegális külföldiek nagy népességével bír.

Az INSEE számításai megállapítják, hogy a külvárosi kerületben az első számú fiú csecsemőnév a Mohamed, melyet az Adam, az Ibrahim, az Amir, a Rayan és az Ishmael követ.

Hirdetés

A Mohamed a legnépszerűbb fiú csecsemőnév Essonne kerületben is, tudósít erről a Le Parisien.

A lányoknál Seine-Saint-Denis-ben az újszülöttek között a legnépszerűbb név a Lina volt, melyet az Inaya, a Sarah, a Nour, a Sofia, az Aya és az Assia követett.

Miközben az olyan neveknek, mint az Adam és a Lina, hosszú története van Franciaországban és más nyugati országokban, ezeket a Le Parisien „kaméleonnevekként” jellemzi; a lap korábban azt írta, hogy mind a három egyistenhitű vallás gyakran használ ilyen neveket.

Hirdetés

„Ez a kifejezés egy olyan keresztnévre utal, melynek a három egyistenhitű vallás mindegyikében kulturális vagy történelmi csengése van, és ami – hangzásának köszönhetően – azzal az előnnyel is rendelkezhet, hogy a világias embereknek kedvére van”, mondta Stephanie Rapoport szakértő.

A Gabrielre – a 2019-ben legnépszerűbb fiú csecsemőnévre – szintén mint „kaméleonnévre” tekintenek Rapoport szerint.

„A Gabriel, mint az Adam, uralkodóvá vált, és mindkettő tipikusan olyan keresztnév, melyek különböző vallású vagy vallású gyökerű szülők számára megfelelőek. Megtalálhatók az iszlám, valamint a keresztény és a zsidó vallás szent írásaiban”, mondta.

Hirdetés

Széles körben ismert, hogy más mutatók alapján Seine-Saint-Denis-nek jókora muszlim népessége van, ideértve a területen a nőinemiszerv-csonkítások (angolul: FGM) nagy arányát.

Egy 2018-as jelentés szerint a lányok legalább 30 százaléka, azaz közel egyharmada szembesült az FGM fenyegetésével Isabelle Gillette-Faye szociológus szerint.

Hidra Breitbart nyomán

Hirdetés

Hirdetés